Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden Yeni Akit ve Habervaktim'e tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Yeni Akit ve Habervaktim’in Öğretim Görevlileri Reşat Barış Ünlü ve Gökhan Atılgan’ı hedef alan yayınları nedeniyle bir açıklama yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu, Yeni Akit Gazetesi ve Habervaktim internet sitesinin Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Reşat Barış Ünlü ve Gökhan Atılgan’ı hedef gösteren haberlerini kınadığını belirten bir açıklama yaparak, suç unsuru yayın yapanlar bu kuruluşlar hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılması çağrısında bulundu.

Açıklamada Habervaktim internet sitesi ve bağlı bulunduğu yayın ailesinin ODTÜ’nün ardından öğrencileri, Eğitim-Sen’i, öğretim üyelerini, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reşat Barış Ünlü’yü hedef göstermiş ve terörist ilan ettiği hatırlatıldı ve son hedefin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Atılgan olduğu belirtildi.

“Atılgan Yeni Akit’in son hedefi olmayacaktır”
Açıklamada Yeni Akit’in haberi şu ifadelerle eleştirildi:

“İfade özgürlüğünün en temel kullanım alanları olan siyasi kimlik ve katıldığı panel, konferans vs. gibi 'deliller' eliyle 'terör örgütlerine mensup öğrencileri kolladığı' iddia edilerek hedef gösterilen Atılgan, eminiz ki Çağdaş Gazeteciler Derneği’ni de defalarca hedef gösteren bu yayın organının son hedefi olmayacaktır.

Geleceğin gazetecilerini yetiştiren çok önemli bir kurumun saygın bir öğretim üyesiyle ilgili yapılan bu yayın, bundan öncekiler gibi ifade özgürlüğüne ve bilimsel düşünceye karşı yapılmış durumdadır. Üstelik tüm haber ilkeleri çiğnenerek yapılan bu 'haber', bir milletvekilini 'terörist', Meclis’te grubu bulunan bir siyasi partiyi de 'terör örgütü' vasfına koymuştur.”

“Bu yayınlar programlı bir kampanya izlenimi vermekte”
Açıklamada özellikle ODTÜ olaylarının ardından başlayan bu yayınların, iktidara biat etmeyen üniversitelere bedel ödetmeye, bilimi savunan öğretim üyelerinden “kelle almaya” yönelen bilinçli ve programlı bir kampanya izlenimi vermekte olduğu belirtildi.

“Medyanın büyük kısmı Başbakan bile söyleyemediği şeyleri söyledi”
Açıklamada medyanın büyük bölümünün tutumu ise şu ifadelerle eleştirildi:

"Medyanın büyük kısmı Başbakan Erdoğan’ın bile söyleyemediği şeyleri söyleyip öğrencilere karşı kullanılan polis şiddetini överek öğrencileri hedef gösterdi. Bu durum medyanın halini anlatan bir örnek olması bakımından önemli ve bir o kadar da düşündürücüdür."

“Habervaktim’i gazetecilik ilkelerine saygılı olmaya davet etmenin bir faydası yok”
Vakit Gazetesi’nin insanları hedef göstermek, fotoğraflarda çembere almak ve Danıştay suikastlarında olduğu gibi katillerin “provoke olmasını” sağlayacak yayınlar yaptığının hatırlatıldığı açıklamada, Habervaktim sitesini ve bağlı olduğu yayın ailesini, gazetecilik ilkelerine saygılı olmaya davet etmenin bir faydası olmadığı belirtilerek bunun yerine ülkede yaratılan karanlık atmosfere karşı mücadele etme çağrısı yapıldı.

Açıklamanın sonunda Habervaktim’in yayınlarında hedef gösterilen kişi ve kurumların can güvenliklerinin korunması, bu tür suç unsuru teşkil eden yayın yapanlar hakkında da gerekli hukuki işlemlerin başlatılması konusunda yetkilileri göreve davet edildi.

(soL - Haber Merkezi)