Venezuela: ABD ve Kolombiya BM sözleşmesini deliyor

Venezuela'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, ABD ve Kolombiya'nın, diğer ülkelere saldırı için paralı asker görevlendirilmesini veya tedarik sağlanmasını yasaklayan uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.

Dış Haberler

Venezuela'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada, ABD ve Kolombiya'nın bu ayın başında ülkesine yönelik planladığı kumpası kınadı.

Telesur'da yer alan habere göre, BM Güvenlik Konseyi toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Moncada, "Dünya, ülkeme karşı yapılan silahlı faaliyetleri gördü. ABD ve Kolombiya, saldırının planlanmasında, finanse edilmesinde ve eğitiminde destek oldu. İki ülke, bugün Venezuela halkına saldırmak, yöneticilere suikast düzenlemek, Devlet Başkanı Maduro'yu öldürmek isteyen paralı asker ve teröristleri koruyor" diye konuştu.

BM Sözleşmesi'nin sistematik olarak delindiğini vurgulayan Monchada, ABD ve Kolombiya'nın, diğer ülkelere saldırı için paralı asker görevlendirilmesini veya tedarik sağlanmasını yasaklayan uluslararası hukuku ihlal ettiğinin altını çizdi.

Monchada, "ABD ve Kolombiya, kendi ülkelerinde terör faaliyetlerine hazırlığı yasaklayan 1279. maddeyi, terör faaliyetlerine dahil olan kişilere desteği yasaklayan 1373. maddeyi ve terör faaliyetlerine yönelik soruşturmalar için ülkelerin birbirini desteklemesi çağrısı yapan 1456. maddeyi ihlal etmiştir" dedi.

Moncada, Beyaz Saray ve Kolombiya'nın saldırıya dahil olanların cezalandırılmasına yönelik Venezuelalı yetkililerle ortak çalışma yapmayı reddediğini kaydetti.

Moncada, Washington'un Venezuela'ya ekonomik, mali ve ticari yaptırım uygulamasının da BM Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

Monchada, "ABD yönetimi, Venezuela'ya yakıt gönderilmemesi için şirketlere baskı yaptığını itiraf etti. New York'un küresel pandemi döneminde yakıtı olmaması durumunda ne olurdu? Bu insanlığa karşı suç olarak nitelenirdi. ABD, şu anda 30 milyon Venezuelaıya bunu yapıyor" açıklamasında bulundu.

Venezuela'ya akaryakıt taşıyan kargo gemilerinin de tehdit altında olduğunu kaydeden Monchada, kargolara el konulması durumunda bunun yeni bir silahlı faaliyet anlamına geleceğini ve Venezuela'ya karşı bir uluslararası ihlalin daha yapılacağını vurguladı.

Moncada, "BM Güvenlik Konseyi'ne barışı ve güvenliği sağlama görevini yerine getirmesi çağrısı yapıyor ve ABD ve Kolombiya'nın savaş politikalarını durdurmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Moncada, "Ülkemiz herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Ayrıca şunu öğrenmeliyiz ki, Venezuela satılık değildir, hiç kimsenin kolonisi olmayacaktır ve halkımız özgür kalmak için mücadeleye devam edecektir" diye ekledi.