Çin: Pompeo Hong Kong yönetimine şantaj yapıyor

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun, Hong Kong'a ilişkin son açıklamalarıyla bölge yönetimine şantaj yaptığını ve Çin'in içişlerine karıştığını vurguladı.

Dış Haberler

Çin hükümeti, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası'yla Hong Kong yönetimine şantaj yaptığını ve Washington'un son faaliyetleriyle Çin'in içişlerine karıştığını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Hong Kong Komisyonu'nun sözcüsü, Pompeo'nun faaliyetlerinin Çin halkını korkutmadığını ve Pekin'in kendi egemenliğini, güvenliğini ve çıkarlarını koruyacağını kaydetti.

Pompeo, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hong Kong'da ABD destekli eylemcilerin "kötü muamele" gördüğünü öne sürmüş ve Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası'yla "Hong Kong'un özerkliğinin korunması" gerektiğini savunmuştu.

Aralık 2019'da ABD tarafından yürürlüğe konan Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası, Hong Kong yetkililerine karşı yaptırımlar uygulamasını öngörüyor. Hong Kong'da ABD destekli eylemciler, geçen yıl Çin'in Hong Kong'a yönelik "suçluların iade edilmesi" yasa tasarısına karşı şiddet eylemleri başlatmıştı.