Çin: Ilımlı büyümenin sürmesi pandeminin bitişine bağlı

Çin Sanayi Bakanı Miao Wei, ülkenin ihracat ve ithalatındaki sürpriz büyümenin pandemi kontrol altına alınamazsa sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Dış Haberler

Çin’in ticari büyümesinde son dönemde görülen iyileşmenin koronavirüs pandemisi kontrol altına alınmadığı sürece sürdürülebilir olmadığı belirtildi.

Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Miao Wei, dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada “Her ne kadar yuan cinsinden ihracat ve ithalatımız Ocak’tan Nisan’a kadar ılımlı bir artış gösterse de, küresel pandemi etkili bir biçimde kontrol altına alınamazsa bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum” dedi.

Çin’in ihracatı Nisan ayında sürpriz bir artış göstermişti. Bu artışın önemli ölçüde tıbbi ürün sevkiyatına bağlı olduğu belirtilse de, uzun süreli karantinanın ardından ülkede ilk dört ayda yuan cinsinden ithalat ve ihracat rakamları beklenenden az bir düşüş göstermişti.

Bakan Miao Wei dün yaptığı açıklamada, Çin’in uluslararası piyasalardaki zayıflamayı telafi etmek için iç talebi ve tüketimi hızlı bir biçimde artırmayı hedeflediğini söyledi. Miao ayrıca yeniden açılan fabrikalarda üretimin dış talebin azalmasına bağlı olarak düştüğünü de belirtti.

Şirketlerin üretimi yeniden durdurmaları olasılığının sorulması üzerine ise Miao, genel politikalarının ekonomik büyümeyi sürdürmek için iç talebi ve tüketimi kullanma yönünde olduğunu yineledi.