Rusya 18 aylık Suriye planını açıkladı

Rusya, Suriye’de krizin çözümüne ilişkin 18 aylık bir anayasal reform süreci öngören planını açıkladı.

Dış Haberler

Rusya, Suriye krizinin çözümüne yönelik bir anayasal reform planı açıkladı. 18 aylık bir süre içerisinde uygulanması önerilen sekiz maddelik plana, bu hafta başlayacak çok taraflı görüşmelerden önce açıklandı.

ESAD SEÇİLİRSE BAŞKAN OLARAK DEVAM EDER

“Suriye’nin halk tarafından seçilen devlet başkanı, genelkurmay başkanlığı, özel servislerin kontrolü ve dış politika işlevlerini yürütecektir” diyen belge, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın seçilmesi halinde görevine devam etmesine ilişkin herhangi bir engel öngörmüyor.

Suriye’deki tarafların öneri üzerinde Birleşmiş Milletler nezdinde oluşturulacak bir konferans kapsamında uzlaşmasını öngören plan, reform sürecine Esad’ın başkanlık etmemesini öneriyor.

Konferansa katılacak tarafların ortaklaştığı hususun ise “Suriye’de teröristlerin amaçlarının engellenmesi ve Suriye’nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün, siyasi bağımsızlığının yanı sıra devletin laik ve demokratik karakterinin güvence altına alınması” olduğu belirtiliyor.

RUSYA BÜTÜN ‘TERÖRİSTLERİN’ LİSTELENMESİNİ İSTİYOR

Rusya, Suriye’de faal durumdaki terör örgütlerinin ise listelenmesini istiyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana’da yapılacak görüşmelerden böyle bir anlaşmanın çıkmasını arzu ettiklerini söylerken, bu hususa belgede de yer verildi.

Belgede ayrıca ateşkes sağlanması için “IŞİD ve diğer terörist gruplara yönelik operasyonların sürecin dışında tutulması gerektiği” savunuldu.

BATILI DİPLOMATLAR PEŞİNEN ‘OLMAZ’ DİYOR

Reuters’e konuşan ismi açıklanmayan Batılı diplomatik kaynaklar ise Rusya’nın önerisini daha masaya oturmadan reddetme eğiliminde.

Batılı bir diplomat, “Bu belge pek çok kişiye uygun değil” diyerek, Rusya’nın önerisiyle aynı fikirde olmayanların belgenin yapılacak görüşmelerin zemini haline gelmemesi için çaba harcadıklarını belirtti.

Bir başka Batılı kaynak da Reuters’e, “Rusya bu [terör örgütleri] listesinin IŞİD dışındaki bütün grupları, yani rejime karşı olan grupların tamamını içermesini istiyor” dedi.