O valinin üzerini AKP mi çizdi?

"1950'lerde CHP kapatılmalıydı" sözleriyle gündeme oturan Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu'nun, AKP tarafından "gözden çıkarıldığı" ve "parçalanmasına" seyirci kalındığı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz haftasonu Gülen cemaatinin Abant buluşmalarında konuşan Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, “DP’nin 1950’de, iktidara geldiğinde CHP’yı kapatıp, İnönü’yü de tarihteki huzurlu yere göndermemiş olması en büyük talihsizliktir” sözü ile büyük tepki toplamış, tepkiler üzerine "Sözlerim güncel siyasete dair değildi, tarihseldi" diyerek kendisini savunmuştu. Aydoğdu “haddimi aştım” içerikli beyanlarda bulunsa da, İçişleri Bakanlığı hemen harekete geçerek Kırklareli Valisi ile ilgili inceleme başlattı.

AKP diğer valilerini koruyor
Başbakan Erdoğan'ın “ben valilerimi yedirtmem” sözleri doğrultusunda göstere göstere AKP'cilik yapmış nice vali korunurken Aydoğdu için hiç beklemenden soruşturma açıldı. Öte yandan Fethullahçı ve yandaş medya, Aydoğdu'yu savunmak üzere alışıldık kampanyalarından birini başlatmadı. “Yandaş”lardan konuya kısaca değinen Sabah'tan Emre Aköz oldu ve Aköz de Vali'yi eleştirdi.

Birinci görevi Yıldız Dağları'nı sınır ötesine terk etmekti
Kırklareli'deki yerel gözlemciler Aydoğdu'nun Abant'a gelmeden çok önce “AKP hizası”ndan çıktığını öne sürüyorlar. İddialara göre 11 Haziran 2009'da Artvin'den Kırklareli'ye atanan Aydoğdu'ya AKP'nin verdiği iki esas görev vardı. Birincisi, Yıldız Dağları'nı Bulgaristan'la birleştirerek ABD donanması için “askersiz bölge” yapma amacına hizmet eden sözde “biyosfer” projesini bitirmek. Daha önce görev yaptığı Artvin'de Camili Biyosfer Rezervi projesini bitiren Aydoğdu'ya bu başlıkta güveniliyordu. İkincisi ise yerelleşme ve giderek özerkleşmenin bölgedeki zeminini hazırlamaktı.

Eyalet valiliğine özendi
Aydoğdu, Kırklareli'deki 1 yıllık süresi boyunca “yerelleşme” başlığını “abarttı”. İldeki bütün ilçe ve köyleri gezme hedefi koyan Aydoğdu, bunun önemli kısmını gerçekleştirdi. Yerelleşmeyi “seçilmiş vali algısı yaratmak” olarak düşünen Cengiz Aydoğdu, gittiği yerlerde “yerel kalkınma” projelerinden söz etti. “Belediye başkanlarına özeniyorum” sözleriyle “eyalet valisi” imalarında bulundu. “Turistik tarım” gibi anlaşılması zor kavramlar, “Gidemediğimiz yer bizim değildir, gittiğimiz yeri ise kirletiyoruz” gibi tuhaf söylemler kullanarak hemen her köye gitti.

Yıldız Dağları'nı paketleyemedi
Cengiz Aydoğdu, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'nde ise AKP'nin beklediği performansı gösteremedi. Özü Yıldız Dağları'nın ABD-AB'ye bırakılması olan projeyle ilgili olarak Aydoğdu, “Türk-İslam coğrafyası”ndan dem vurdu. AB fonlarıyla Kırklareli'nin Bulgaristan sınırındaki Demirköy ilçesinde yaptırılan Sınırötesi Doğa Eğitim Merkezi için “Demirköy halkının malıdır” açıklaması yaptı.

Köylüye “toprağınızı satmayın” dedi
İddialara göre projenin sınır içi çerçevede sıkışmasının sorumlusu Aydoğdu oldu. Projenin 22 Mayıs 2010'daki kapanış toplantısında AB temsilcisinin “Yıldız Dağları'nın ortak yönetim komitesi kurulsun” diretmesine rağmen, Aydoğdu'nun mesafeli tavrı yüzünden “bunun için henüz erken” kararı çıktı. Cengiz Aydoğdu'nun bardağı taşıran eylemi ise ziyarete gittiği köylerde halka yönelik “sakın toprağınızı satmayın” söylemleri oldu.

Aydoğdu'nun, AKP'nin Yıldız Dağları'na dair planlarına bu şekilde "taş koymasının", Vali'nin Abant'taki sözlerinin ardından "parçalanmasına" göz yummasıyla sonuçlandığı iddia ediliyor.

(soL - Kırklareli)