Özür Değil Mücadele Borcu

Tarihle y&uumlzleşmek zor ve karmaşık bir iştir.

Her şeyden &oumlnce tarihle taraf olmaksızın y&uumlzleşemezsiniz. Taraf olmadan tarih okunamaz. &Ccedil&uumlnk&uuml t&uumlm tarih sınıflar m&uumlcadelesinin tarihidir.

Yine bununla bağlantılı olmak &uumlzere, tarihle y&uumlzleşmek, bu y&uumlzleşmeyi bir m&uumlcadelenin par&ccedilası yapmaksızın m&uumlmk&uumln değildir. Tersi tarihi okumak olur belki, ama y&uumlzleşmek olmaz.

Tarihle y&uumlzleşip, o tarihi bug&uumln i&ccedilinde anlamlı bir yere oturtmak ancak şimdiki zamanda eyleme ge&ccedilmekle m&uumlmk&uumln olur. &Oumlrneğin, tarihteki bir b&uumly&uumlk acıyı g&uumlndeme getirmek veya hatırlamak tek başına mana ifade edemez. M&uumlhim olan, o acıdan kaynaklı bug&uumln yaşadığımız sorunları &ccedil&oumlzmek i&ccedilin adım atabilmektir. İşte bu nedenle, y&uumlzleşmek i&ccedilin taraf olmak ve m&uumlcadele etmek gerekir.

Tarihi yok edemezsiniz. Yaşanmış olanları yaşanmamış kılamazsınız. Ama bunları unutturmak i&ccedilin uğraşabilirsiniz. Ya da tarihi baştan yazmaya girişebilirsiniz. Yine t&uumlm bunlar bir m&uumlcadelenin konusudur.

T&uumlrkiye tarihiyle y&uumlzleşememiş bir &uumllkedir. Bu y&uumlzden T&uumlrkiye halklarının toplumsal hafızası zayıftır. Ama o hafıza yok da değildir. Kazıdık&ccedila altından &ccedilıkar. Kazımak da kavgayla olur. Bu kavgaya cesaret edemeyenlerin tarihten uzak durmaları gerekir.

Uzak duramayan ise ancak &oumlz&uumlr diler.

Hayatında yalnızca solla kavga etmeyi becermiş insanların tarihin en acılı d&oumlnemlerinden birine el atmış olmaları hem Ermeniler hem de T&uumlrkler ve K&uumlrtler i&ccedilin bir b&uumly&uumlk talihsizliktir.

Bu halkları birbirinden ayrı d&uumlş&uumlren dinamikleri kavramayanlar, bu dinamiklerin hala canlı olduğunu ve halkların arasında b&uumly&uumlt&uumllen d&uumlşmanlığı canlı tutmak i&ccedilin yapılanları g&oumlrmeyenler, tarihle y&uumlzleşmeye &ccedilalışarak halklara yalnızca k&oumlt&uumll&uumlk yapıyorlar. &Ccedil&uumlnk&uuml kavramaları ve g&oumlrmeleri olanaksızdır.

Nasıl kavrasınlar, nasıl g&oumlrs&uumlnler?

Avrupa Birliği&rsquonin bir b&uumly&uumlk medeniyet projesi olarak g&oumlrenler, emperyalist planlardan ikbal bekleyenler halkların nasıl d&uumlşman olduklarını kavrayabilir mi?

Nedir &oumlz&uumlr dileyenlerin Ermeni, T&uumlrk ve K&uumlrtler i&ccedilin gelecek projesi? Ermenilerle aramızda y&uumlkselen dev duvarı bir kenara bırakın, T&uumlrkler ve K&uumlrtleri dahi bir arada tutacak bir yaklaşımları var mıdır? Yakın gelecekte T&uumlrklerle K&uumlrtler arasında y&uumlzyılın başındakine benzer olayların yaşanmayacağının garantisini kimse veremez&hellip Peki, Avrupa hayaliyle ve onların y&oumlnlendirmesiyle buna &ccedilanak tutanlar y&uumlzyıl sonra bu defa kimden &oumlz&uumlr dileyecektir?

Ermenilerle Anadolu halklarının arasındaki sorunları halletmenin birlikte m&uumlcadele etmekten başka yolu yoktur. Bu halkların birlikte m&uumlcadele edecekleri d&uumlşmanın ismini s&oumlylemeye &oumlz&uumlr dileyen liberallerin y&uumlreği yeter mi? Kendilerinin de olduğu bir listeden bahsetmeleri m&uumlmk&uumln m&uuml?

Bu işten uzak dursunlar. Bu meseleyi, halkların arasındaki sorunu yaratanlar veya onların ge&ccedilmişteki ya da g&uumlncel ortakları, destek&ccedilileri değil sol &ccedil&oumlzecek &ccedil&uumlnk&uuml.

Evet, Ermeni halkına yaşadığı b&uumly&uumlk acıdan dolayı bir borcumuz var. Ama bu bor&ccedil bir &oumlz&uumlr borcu değil, m&uumlcadele borcu&hellip O borcu da ancak bu toprakları eşitlik ve &oumlzg&uumlrl&uumlğ&uumln diyarı yaptığımızda &oumldeyebileceğiz. Borcun başka t&uumlrl&uuml kapanması m&uumlmk&uumln değil.

Ama liberallerin hemen yapabilecekleri bir iş, hemen dileyebilecekleri bir &oumlz&uumlr var.

Hem, doğrudan kendileriyle ilgili bir konu olduğu i&ccedilin hi&ccedil vakit kaybetmeksizin harekete ge&ccedilebilirler. Bir an &oumlnce bir metin kaleme alıp, şu ana kadar sol adına, solculuk iddiasıyla yaptıkları her şeyden dolayı &oumlz&uumlr dileyebilirler. Bu metinde a&ccedilık&ccedila solla hi&ccedilbir ilgileri olmadığını belirtip bundan sonra da solla ilgili ahkam kesmeyeceklerine s&oumlz verebilirler.

Bu &oumlz&uumlr bir işe yarar mı? Yaramaz elbette. Ama s&oumlzlerini tutacaklarsa zararı da olmaz doğrusu.