Hopa'da atıklar Karadeniz'e dökülüyor

Sel felaketinin vurduğu Artvin'de selden sonra açığa çıkan bütün çöpler, beyaz eşyalar, atıklar Karadeniz'in sularını kirletiyor. Denizde oluşmaya başlayan kirliliğe uzmanlar, "Karadeniz çöp kovası değildir" diyerek tepki gösterdi.

Artvin'in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiği, Artvin Valisi Kemal Cirit'in "ümidi kestik" dediği 3 kişinin de kaybolduğu sel felaketi sonrası çamur ve balçıkla kaplanan ilçede enkaz kaldırma ve temizlik çalışması sürüyor. Heyelan sonrası kayan toprak kütleleri, çamur ve balçıklar ile sel sularının sürüklediği çöp ve atıklar, kamyonlarla taşınarak Karadeniz’e dökülüyor. Bütün çöpler, beyaz eşyalar, atıklar Karadeniz'in sularını kirletiyor. Denizde oluşmaya başlayan kirliliğe uzmanlar, "Karadeniz çöp kovası değildir" diyerek tepki gösterdi.

Sel felaketi sonrası suların çekilmesi ile çamur ve balçıkla kaplanan Hopa’da, enkaz kaldırma ve temizlik çalışması yürütülüyor. Heyelan sonrası kayan toprak kütleleri, çamur ve balçıklarla sel sularının sürüklediği çöp ve atıklar, kamyonlarla Hopa sahilinden Karadeniz’e dökülüyor. Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait iş makineleri kamyonların sahile döktüğü toprak ve balçık ile sel atıklarını denize sürüklüyor. Deniz kıyısında biriken balçık, toprak ve sel atıkları kirliliğe neden oluyor.

KARADENİZ ÇÖP KOVASI DEĞİL

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, Hopa’da yaşanan sel felaketinden ders alınmadığını belirtti. Hopa ve Arhavi bölgesindeki selin doğayla ne kadar uyumsuz olunduğu ve doğanın hoyratça kullanıldığını gösterdiğini ifade eden Mahmutoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

Derelere bırakılan çöpler, nehir yataklarına yapılan tesisler daha ne kadar felaket yaşadığımızda ders alacağımızı bilmeyeceğimiz bir geleceğe doğru dörtnala bizleri sürüklemektedir. Bütün doğa gibi Karadeniz de canlıdır ve maalesef can çekişmektedir. Ortaya çıkan çöplerin, balçıkların ve her türlü atığın çok ilkel ve basit bir yöntemle denize boca edilmesi gözbebeğimiz Karadeniz’e vurulan son hançerlerden biridir. Mimarlar Odası olarak bir kez daha uyarıyoruz; bunun yöntemi bu değildir. Çöplerin istiflenip, paketler halinde atık merkezlerine ulaştırılması, balçıkların deniz ve dere yataklarından uzak bölgelerde araziye serilmesi gerekmektedir. Tabii ki bunun bir maliyeti vardır. Bundan kaçmamamız gerekir.

Yoksa bugün yaptığımız gibi denizi çöple doldurursak çok yakın bir gelecekte, doğanın hiç hesap edemeyeceğimiz tepkileriyle karşılaşırız. Bizler bu dünyayı dedelerimizden miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık. Emaneti layıkıyla koruyalım ve gelecek kuşaklara teslim edelim.

 

Artvin’deki sel ve heyelan kaçak çöp dağını da ortaya çıkarmıştı. Hopa İlçesi Çamlıkköy ve Fener Mevkisi arasındaki dağın arka yamacındaki alanda oluşturulan kaçak depolama alanına Hopa ve Arhavi belediyeleri yıllarca çöp döktü. Bölgede yaşanan sel sonrası taşan yan dereler, çöpleri yamaçtan sahile taşıdı, Karadeniz Sahil Yolu’nda adeta çöp dağları oluşturdu. Sel sularının sürüklediği çöpler sahil yolu boyunca yayıldı. Karayolları ekipleri, yaklaşık 500 kamyon çöp çıkardığı bölgeyi kısmen temizledi. Ancak ekiplerin bölgeden kaldırdığı çöpleri 200 metre ileride Karadeniz Sahil Yolu üzerinde Hopa Belediyesinin oluşturduğu ve yol kenarına duvar örerek gizlediği alana döktüğü ortaya çıktı. Yol kenarında büyük kirlilik oluşurken çevreye de kötü kokular yayılıyor.