Kriz bir varmış bir yokmuş

Kriz haberleri Zaman gazetesinin sabrını taşırdı. Tespit ettiği "kriz tellallarına" suçüstü yapan gazete, "toplumun psikolojisini bozan", "abartılı" haberlerin ideoloji ve reyting kaygısıyla yapıldığını iddia etti. Yeni Şafak'tan Fehmi Koru da "kriz yok" diye propaganda yapılmasını salık verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Krizin neresindeyiz, çöküş nereye kadar gidecek ya da Türkiye'yi nasıl ve nereden vuracak soruları, medyanın ana gündemi haline gelmiş durumda. Krizin sonuçları, nedenler pek anılmadan tartışılıp duruyor. Bu tabloya, kapanan fabrikalar, işten çıkarma ve zam haberleri de, nadiren de olsa mecburen giriyor. Şimdi de, "bir kısım medya", kriz haberlerinin "abartılı" verildiğinden yakınmaya başladı.

Zaman gazetesinin haberine göre, yapılan kriz haberleri toplumun psikolojisini bozuyor. Bu "sorumsuzluğa" dur demek üzere, uzman görüşü destekli haber yayınlayan gazete, Show TV, Kanal D ve Star TV'yi "kriz tellallığı" yapmakla suçladı. Aynı gün birçok internet sitesi haberi aynen kullandı. Hatta Samanyolu Haber, yazının başlığını değiştirip, duygularını açık etmekten de geri durmadı. Ana haber bültenlerinde yoğun olarak kriz haberi sunan Star TV, Show TV ve Kanal D için, "Üçü de zevkten dört köşe oluyor" ifadelerini kullandı.

"İşsizlik had safhada, kriz yakıyor, insanlar çaresiz" gibi başlıklarla sunulan haberlerin ideolojik dürtüler ve reyting kaygısıyla hazırlandığı yorumuna yer veren Zaman gazetesi, "temeli olmayan işten çıkarma" haberleriyle izleyicinin umutsuzluğa düşürüldüğünü ileri sürdü. Binlerce kişinin işten çıkarıldığı bir dönemde krizle ilgili haberlerinde buna hiç değinmeyen gazete, aksine, bazı şirket yöneticilerinin "krizi fırsata dönüştürdük", "işçi çıkarmayacağız" şeklindeki beyanatlarını genişçe yansıttı.

Yeni Şafak gazetesinden Fehmi Koru da, Taha Kıvanç takma adıyla yayınladığı köşe yazısında Zaman'a destek çıktı. Koru, Taraf gazetesi yazarı Süleyman Yaşar'dan yaptığı alıntılarla "kriz tellallığı" yapanlara karşı "kriz yok" propagandası yürütülmesini salık verdi.