'İsrail saldırılarla Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmak istiyor'

İsrail'in Suriye'nin kuzeyinde dönük hava saldırılarını değerlendiren Suriyeli ve Filistinli uzmanlar, İsrail'in bu saldırılarla Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmak istediğini ve İran ve Hizbullah güçlerinin bölgede devre dışı olmasını amaçladığını söyledi.

Dış Haberler

Suriye hükümetinin eski Cenevre müzakere ekibinden olan siyaset ve strateji uzmanı ve Usama Danura, İsrail'in Suriye'ye dönük hava saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik'e konuşan Danura, "İsrail'in iç ve dış gündemleri, Suriye'ye karşı saldırganlık konusunda birbiriyle kesişiyor" açıklamasında bulundu.

Danura, "İsrail, kuzeydeki terörist grupların ortadan kaldırılma ihtimalinin, Suriye'nin kendisine yönelik caydırma faaliyetlerini yeniden başlatmasına neden olacağının farkında. Terörist grupların Suriye'nin kuzey bölgesinde izole olacak şekilde varlığını devam ettirmesi, İsrail'in Suriye'ye karşı elindeki son kart" diye konuştu.

Danura, "Her şeyden önce, İsrail saldırılarının, Suriye Ordusu'nun teröristlerle çatıştığı kuzey bölgelerine kadar uzadığını görüyoruz. Bu, Golan tepelerindeki İsrail işgali ya da Lübnan'da direnişçilerin silahlandırılmasından öte bir durum. İsrail, terörizme karşı Suriye'yi zayıflatmayı ve 2011 öncesindeki karşılıklı caydırma dengesini yeniden sağlamayı amaçlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

El-Fetih lideri: İsrail Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmak istiyor

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih) liderlerinden olan siyaset bilimi profesörü Dr. Eymen el Rakab da, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile müttefikleri arasındaki ilişkide belirgin bir dönüşüm var. Suriye'de  genel seçimlere kadar geçiş hükümeti kurulması ve yeni devlet başkanı seçilmesi konusunda mutabakat sağlanacak gibi görünüyor. İsrail bu koşulları iyi değerlendiriyor ve Suriye'ye saldırılarını artırarak uluslararası mutabakat sürecinde masada etkili olmayı ve Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmayı amaçlıyor" açıklamasında bulundu.

Rakab, "Hizbullah'ın Lübnan'da yaşananlara ilişkin endişelerini fırsata çevirmeyi amaçlayan İsrail, bu durumu Hizbullah ve İran'ın tüm mühimmat depolarına ve güvenlik noktalarına saldırmaya bir fırsat olarak görüyor." diye konuştu.

Rakab, "Komşularının zayıf olması bölgede istediği her şeyi yapmak isteyen İsrail'in çıkarına. İsrail, düzenlediği saldırılarla, silahları kontrol ederek kendilerine tehdit olacak hiçbir askeri gücün gelecekte kendisine tehdit oluşturmamayı garantilemeyi amaçlıyor" dedi.

Rakab, İsrail'in bu saldırılarla Hizbullah ve İran'ın ülkeden tamamen çekilmesini arzuladığını sözlerine ekledi.