Hesap sordular: Kişisel harcamalar belediyeye mi fatura edildi?

Sinop'ta önceki CHP'li belediye başkanı ve çalışanlarının eğlence mekanlarındaki kişisel harcamalarını ödemeyip belediyeye borç olarak yazdırdığı iddiasının soruşturulması istendi.

Haber Merkezi

CHP'nin kazandığı eski AKP'li belediyelerde yeni yönetimler belediyeyi devraldıklarındaki borçları pankartlarla halka duyurmaya başladı. Benzer bir uygulamanın yeniden CHP'nin kazandığı Sinop Belediyesi'nde de yapılması istendi. Zira halk arasında önceki dönemde belediye başkanı ve personelinin çeşitli restoran ve eğlence mekanlarındaki harcamalarını ödemeyip belediyeye borç olarak yazdırdıkları iddiası sıkça konuşuluyor. Halk ne kadar borçlandırıldığını bilmek istiyor.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Sinop İl Örgütü Sinop Belediye Başkanlığı'na bir dilekçe vererek belediye personelinin "ödenmemiş eğlence harcamaları" iddiasını sordu. Dilekçede ayrıca meclis toplantılarının halka açık yapılması ve gündeminin önceden kamuoyuna açıklanması gerektiği vurgulandı.

Dilekçede bilgi edinme hakkı kapsamında meclis toplantılarının tarih ve gündeminin halka açıkça duyurulması ve yayınlanması talebiyle birlikte, belediyenin 2023 Faaliyet raporu ve bu kapsamda bir önceki yine CHP’li belediye başkan ve çalışanlarının eğlence mekanlarındaki yeme-içme harcamalarının “borç yazdırılması” ve ödenmemesi konusundaki iddialar soruldu.

'Meclis toplantıları ve gündemi duyurulsun'

Konuya ilişkin açıklama yapan TKP İl Temsilcisi Arzu Kayhan, dilekçede Belediye Meclis toplantılarının tarihi ve gündeminin ilgili yönetmelik gereğince ve CHP’nin seçim vaadi de olan “cesaretle birlikte yönetme” anlayışına göre halkın daha yoğun bulunduğu meydan/pazar yeri, cadde/sokak gibi yerlerdeki panolarda ve hoparlör/radyo anonsu, sosyal medya ilanı gibi yöntemlerle duyurulup duyurulmadığını sorduklarını söyledi.

'Yiyip içiyorlar asla ödemiyorlar'

Kayhan, ayrıca 2023 yılı Belediye Faaliyet Raporunun ibrasının Meclis onayına sunulup sunulmadığını ve halk arasında sıkça konuşulan restoranlara borçlanma iddiasına da aynı dilekçede yer verdiklerini belirtti. Kayhan, Sinop’ta önceki CHP’li belediye başkan ve çalışanlarının görev dönemleri boyunca çeşitli restoran ve eğlence yerlerinde resmi ve kişisel olarak yeme-içme harcamaları yaptıklarını, bu harcamaların belediye hesabına “borç yazdırıldığının ve ödeme yapılmadığının” halk arasında da konuşulduğunu, Belediye yönetiminin daha sonra bu harcamalara yönelik hiçbir ödeme yapmadığının da iddia edildiğini anlattı.

Bu iddiaların soruşturulmasının kamu adına belediye idaresinin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Kayhan, 2023 yılına ait Belediye Faaliyet Raporunun onaylanıp onaylanmadığının kamuoyunda bilinmediğini de belirtti. Kayhan, kamu adına yönetilen bütçedeki bu tür şaibeli işlemlerin hemen soruşturulması ve halkla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğine de dilekçede yer verdiklerini ifade etti.

Kayhan, yerel seçimde belediye meclislerinde komünistlerin olmasının ne anlama geleceğini vurguladıklarını, buna en güzel örneğin de Hatay Defne Belediyesi meclis toplantısında, 2023 yılı belediye faaliyet raporuna yetersizlik onayı verdiren TKP’liler olduğunu söyledi. Sinop’ta belediye meclisinde sadece CHP’li ve AKP’lilerin bulunduğunu anlatan Kayhan, TKP’nin mecliste yer almasa bile meclis toplantılarına katılarak ve çeşitli yollarla emekçi halk adına tüm haklarının hesabını soracağını söyledi.

Borç tablosu ilanı CHP’li belediyelere işliyor mu?

31 Mart Yerel Seçimleri sona erip yeni yönetimler görevi devralınca, özellikle CHP’nin AKP’nin elinden aldığı belediyelerde, önceki dönemlere ait borçların dev pankartlarla halka ilan edildiği örnekler görülmeye başlandı. Sadece yönetimin değiştiği veya aynı kaldığı mevcut CHP’li belediyelerde ise önceki dönemin faaliyetlerine ilişkin herhangi bir açıklama bulunmuyor.

Sinop’ta görevi CHP’li başkandan devralan yeni Başkan Metin Gürbüz de belediyenin önceki döneme ilişkin finansal durumu hakkında henüz konuşmuyor. Önceki başkanın “belediyenin bütçesi yetmiyor, kaynaklar yetersiz” diye sızlandığı finansal durumun gerçekte nasıl olduğu ya da adı geçen iddialar nedeniyle de belediye aracılığıyla halkın nereye ne kadar borçlandığı bilinmiyor.