Emperyalistlerin 'Balkan Akımı' ve mültecilerin 'Balkan Yolu'

Balkan Akımı projesinin yatırımcıların yüzünü kısa erimde güldürmeye başlaması mümkün değil ama Balkan Yolu'nun bu yıl epey aşınacağı ortada.

Dış Haberler

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Pazartesi günü Sofya yakınlarında buluşup "Balkan Akımı" projesi kapsamında süren yapı çalışmalarını inceledi.

Emperyalistlerin 'Balkan Akımı' 

Borisov ortak basın toplantısında projenin hem Vaşington hem de Moskova'nın desteğiyle yapıldığının altını çizdi ve eklenecek sıvılaştırılmış doğal gaz hattının bölgeye kaynak arzını çeşitlendireceğini belirtti. Vucic'in öne çıkardığı konuysa Bulgaristan-Sırbistan ilişkileri oldu. Vucic bu stratejik yatırımın iki ülkenin ekonomisinin büyümesine ve Sırp-Bulgar ilişkilerinin gelişimine katkı koyacağını vurguladı. Balkan Akımı'nın Rus, Amerikan, Katar ve Azeri gazını taşıyacağı biliniyor. Projenin arkasındakilerden biri de projeye şu ana dek milyonlarca avroluk yatırımlar yapmış olan Avrupa Komisyonu.

Mültecilerin 'Balkan Yolu'

Şu günlere Türkiye'den Yunanistan'a, Yunanistan'dan Kuzey Makedonya'ya, oradan da Arnavutluk ya da Sırbistan üzerinden Avrupa'ya göçen on binlerce mültecinin "Balkan Yolu" ise Balkanlardan geçen bir başka hat. Euractiv'in haberine göre yoğunluk bekleyen Slovenya polisi gelenlere "Slovenya'ya yasadışı yollardan girme çabasının nafile olduğunu göstermek için" bu hafta sınır güvenliğini artıracak. AB Sınır ve Sahil Güvenlik Dairesi FRONTEX'in verilerine göre bu yolu kullanan göçmen sayısı 2015'te 764 bini bulmuş, daha sonra bu sayı 2016'da 130 bine, 2018'deyse 6 binin altına düşmüştü.

Balkan Akımı projesinin yatırımcıların yüzünü güldürmeye kısa erimde başlaması mümkün değil ama Balkan Yolu'nun bu yıl epey aşınacağı ortada.