Bugün Dünya Madenciler Günü: Metan gazından zehirlenen işçiler yaşamını yitirdi!

Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü... Şırnak’ta Belveren beldesi ile Araköy köyü arasında bulunan bir kömür ocağında metan gazı zehirlenmesi yaşandı, iki işçi yaşamını yitirdi, bir işçiden haber alınamıyor. Öte yandan 2017'nin 11 ayında 84 madenci çeşitli iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde Şırnak’taki bir maden ocağında metan gazından zehirlenen işçiler yaşamlarını yitirdi. 

Şırnak'ın Belveren beldesi ile Araköy köyü arasında bulunan bir kömür ocağında metan gazı zehirlenmesi meydana geldi. 

Özgürüz.org'un haberine göre kömür ocağında metan gazı zehirlenmesi meydana geldi. Madende çalışan üç işçiden ikisi yaşamını yitirdi, bir işçiden ise haber alınamıyor. 

DHA ise üç işçiden haber alınamadığını bildirdi. 

17 EKİM'DE SEKİZ İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ

Şırnak’taki 1 numaralı kömür ocağında da 17 Ekim tarihinde meydana gelen göçükte sekiz işçi yaşamını yitirmişti.

ZONGULDAK'TAKİ İŞÇİLER ÖLEN ARKADAŞLARINI ANDI 

Öte yandan Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan maden işçileri 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında, bir hafta önce göçükte ölen iki işçi arkadaşlarını andı. 

Türkiye'nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak'taki TTK'de, yer altında ve yer üstünde toplam 7 bin 596 işçi çalışıyor. Özel ve ruhsatsız kömür ocaklarında çalışanlarla birlikte kentte maden işçisi sayısı 14 bini buluyor. Ocaklardaki iş kazaları sonucu her yıl ortalama 10 işçi yaşamını yitiriyor. Ölümün kıyısında yerin metrelerce altında çalışarak geçimlerini sağlayan, çocuklarını okutmaya çalışan madenciler, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde de çalıştı. TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, iş başı yapmadan önce ocak önünde Madenciler Günü kapsamında düzenlenen programa katıldı.

2017'NİN 11 AYINDA 84 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2017 yılının ilk 11 ayında 84 maden işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

En son TTK Zonguldak Karadon Müessesinde yaşanan göçükte iki işçi ile birlikte TTK’de yaşamını yitiren işçi sayısı 6’ya yükseldi. Ölümler özellikle linyit, taş kömürü, mermer, taş ve bakır ocaklarında yoğunlaşırken 54 madencinin ölümü göçük ve ezilme sonucu yaşandı. Bu yıl madenci ölümlerin yaşandığı iller arasında Zonguldak, Şırnak, Antalya, Manisa Soma, Bursa, Elazığ Alacakaya yer aldı.