Zimbabwe'de Batı'nın istediği oldu

Temmuz ayından beri siyasal kriz içinde olan ve enflasyonun yüzde 11 milyon mertebesine çıktığı Zimbabwe'de, Batılıların sıkıştırması sonuç verdi.

soL (DIŞ HABERLER) Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, ülkede uzun süredir devam etmekte olan siyasal krizi, muhalefet lideri Morgan Tsvangirai ile yetkilerini paylaşma antlaşması imzalayarak sona erdirdi.

Antlaşmanın ayrıntılarına ilişkin net bilgi verilmezken, Mugabe, "antlaşmaya bağlıyız ve elimizden geleni yapacağız" dedi.

Başkent Harare'de antlaşmanın imzalandığı otelin yakınlarında toplanan muhalifler kararı alkışlarla karşılarken, Mugabe yönetiminin bölgedeki en büyük düşmanı Botswana Devlet Başkanı Seretse Khama'yı destekleyen sloganlar attılar.

"Afrika'nın problemlerini Afrikalılar çözmeli"
Mugabe'nin bağımsızlıkçı politikalarından rahatsız olan, hükümet üzerinde baskı kuran, ambargo tehditleri savuran Batılı devletler, antlaşma sürecini yakından takip ediyorlar ve yürürlüğe girdiği takdirde ülkeye milyarlarca dolarlık kredi açacakları vaadinde bulunuyorlar.

Törende konuşan Mugabe "Afrika'nın problemlerini Afrikalılar çözmeli" ifadesini kullandı. Batı'nın müdahalesinden rahatsızlığını belirten ve ülkesinin sorunlarının kökünde sömürgeciliğin yattığını ifade eden Mugabe, "ABD ve İngiltere bizim bölgemizde ne arıyor?" dedi.

Ülkedeki beyaz iktidarına karşı 70'li yıllarda mücadele eden gerillaların lideri olan Mugabe, 28 yıllık iktidarını ilk kez paylaşmak zorunda kalıyor.