Rusya ve Suriye Annan Planı için görüştü, AKP ise savaş istiyor!

Suriye'ye dış müdahale gündemi giderek daha fazla gündeme gelirken Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Lavrov, Annan Planı'nın uygulanması konusunda muhaliflere ve Şam yönetimine çağrı yaparken Ankara savaş çığırtkanlığı yapıyor.

Suriye gündemi ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Annan Planı'nın Suriye'ye saldırı gerekçesi olarak kullanılması çabaları artar ve Kofi Annan Hatay'a gelirken, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova'da Sergey Lavrov ile görüştü. Lavrov, Türkiye'den tek taraflı olarak hareket etmemesi konusunda teminat aldıklarını belirtirken, muhaliflerin de Annan Planı'na uyması için muhalifleri destekleyen ülkeleri baskı uygulamaya çağırdı. Lavrov, Birleşmiş Milletler'in üye ülkelere, ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için gözlemci gönderilmesi çağrısı yapması durumunda çağrıya olumlu yanıt vereceklerini belirtti.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca Suriye yönetimini Annan Planı'nın gereklerini yerine getirmek konusunda yavaş kalmakla eleştirdi ve "şiddetin sona ermesi için Şam daha büyük kararlılık göstermeliydi" dedi.

Lavrov, Velid Muallim'in kendilerine Annan Planı'nın gereklerini yerine getirmeye başladıklarını belirttiğini dile getirdi. Dün açıklama yapan Muallim, ordu birliklerinin bazı kentlerden çekilmeye başladığını ifade etmişti. Şam yönetimi dün ayrıca muhaliflerin de ateşkes konusunda yazılı garanti vermesini talep etmiş, aksi takdirde Annan Planı'nın uygulanamayacağını açıklamıştı. Şam yönetiminin bu talebine karşılık Ankara dün, "artık Annan Planı kadük hale geldi, yarından itibaren yeni adımlar" atacağız şeklinde açıklama yapmıştı.

Lavrov, 11-12 Nisan tarihlerinde Washington'da yapılacak G-8 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında Suriye gündeminin ele alınacağını kaydetti.

Muallim: Gözlemcilerin gelişi ile ateşkes aynı anda başlamalı
Lavrov ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye'ye gözlemcilerin gelişi ile ateşkesin başlangıcının aynı anda olması gerektiğini belirtti.

Suriye'ye müdahalenin hukuki dayanaklarının oluşturulması ve dün sınırda gerçekleşen çatışmanın NATO müdahalesi için kullanılabileceği ile ilgili haberimiz için Türkiye Brookings Enstitüsü'nün yazdığı senaryoyu mu oynuyor?

Lavrov: Muhalifler de Annan Planı'na uymalı
Lavrov ayrıca, muhaliflerin de Annan Planı'nın gereklerine uyacaklarını göstermeleri ve muhalifleri destekleyen ülkelerin bu konuda muhalifler üzerindeki etkilerini kullanması gerektiğini belirtti.

Muallim'den Ankara'ya suçlama
Muallim yaptığı açıklamada AKP iktidarını, muhaliflere silah sağlamak ve saldırılar için üs tahsis etmek" ile suçladı.

Erdoğan'dan müdahale sinyali
Dün Kilis yakınlarında Suriye sınırında silahlı muhaliflerle Suriye askerleri arasında çıkan çatışmada atılan serseri kurşunların muhaliflerin kaldığı kampta iki kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilmişti. Bu konuyu Suriye'ye müdahale için gerekçelerden biri olarak kullanma niyeti taşıdığı belli olan Erdoğan şöyle konuştu:

''Bir sınır ihlalinin olması halinde Türkiye ne yapmalıdır? Başka ülkeler uluslararası siyasette, uluslararası hukukta ne yaptıysalar tabii ki Türkiye'de sonunda onu yapacaktır. Bu bize uluslararası hukukun da tanıdığı bir haktır."

Suriye'nin Dostları Toplantısı'nda bir araya gelen ülkelerin birlikte BM'ye müşterek bir başvuruda bulunabileceğini de belirten Erdoğan Cuma günü Suudi Arabistan'a gideceği bilgisi verdi ve şöyle konuştu:

''Bunlarla (Suriye'nin Dostları Grubu) atılan adım, bunların belki BM'ye müşterek bir müracaatı da söz konusu olabilir. Bunların da çalışmasını yapmak suretiyle BM'nin bu işe müdahalesini isteyeceğiz, çünkü burada asli görev birinci derecede onun.''

Erdoğan: Dünya Çin, İran ve Rusya'dan ibaret değil
Başka bir gazetecinin, İran, Rusya ve Çin'in Şam yönetimine desteğini hatırlatarak ''Bu konuda Türkiye yalnızlaşıyor değerlendirmeleri var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?'' demesi üzerine Erdoğan, Çin ve Rusya'nın yaklaşımının başlangıca göre değiştiğini ileri sürerek ''Dünya sadece bu üç ülkeden ibaret değil. Çin Halk Cumhuriyeti'nin bakışı ilk andaki gibi değil, çok değişti. Rusya Federasyonu da aynı şekilde bakmıyor. Başta çok daha farklı bu işe bakıyordu, ama şimdi aynı şekilde bakmıyor'' dedi.

TKP: Sizin "sabrım taştı" demeye hakkınız yok!
TKP'nin günlük yayın organı TKP'nin Sesi'nde bugün Suriye ile ilgili sıcak gelişmeler konu edildi:

"Suriye için bir uluslararası uzlaşma planı, Annan planı çalışıyor. AKP hükümeti ise “sabrım taştı” diyor.

Hükümetin sabrı henüz taşmamışken silahlı çeteler Türkiye’de toplanıyor, bakanlarca ağırlanıyordu kiralık katiller ülkemizden geçip sabotajlar, terör eylemleri düzenliyorlardı. Şimdi AKP komşu bir ülkeyi alenen tehdit ediyor…

Açıkçası AKP bölgede rol kapmak için, emperyalistlere en fazla yardakçılık yapan hükümet madalyası kazanmak için ateşle oynuyor.

Sabra gelince, kimse kusura bakmasın her yeni gün ya baraj inşaatında, ya köprü çökmesiyle, olmadı trafik kazasında veya polisin attığı gaz bombasından etkilenerek insanların ölüp gittiği bir ülkede sabrının taşmasına en son hükümetin hakkı vardır."

(soL - Haber Merkezi)