Suudiler 'dev reform' peşinde: Sinema salonu açmaya başlayacaklar...

Suudi Arabistan yönetimi, dini otoritelerin itirazına rağmen sinema salonları açmaya hazırlanıyor. Ülkede 70'li yıllardan bu yana sinema salonu bulunmuyor.

Dış Haberler

Yalnızca Ortadoğu'da değil, tüm dünyada Vahhabi düşünceyi yayan Suudi Arabistan "reformlara" hazırlanıyor.

Reuters'e konuşan Suudi Arabistan Genel Eğlence Müdürlüğü şefi Ahmed Al Khatib, 30 yaşın altındaki Suudi gençlerin "reform" istediğini, muhafazakârların da bunu yavaş yavaş anladığını söyledi.

Khatib, sinema salonları açmayı ve "world-class" bir opera binası inşa etmek istediklerini söyleyerek, Suudi Arabistan'ın kültürel yaşamını "reforme" edeceklerini belirtti.

Suudi yetkili, hedeflerinin "Londra ve New York'ta olan bitenler yüzde 99'unu" Suudi Arabistan'da da yapmak olduğunu, ancak yıllarca süren kültürel muhafazakârlık nedeniyle bunun bir anda olamayacağını kaydetti.

Suudilerin çoğunluğunun "ılımlı" olduğunu savunan Khatib, kültürel etkinliklere günah gözüyle bakan dini muhafazakârlara karşı tartışmaya kazanmaya başladıklarını öne sürdü.

"Iılımlı" Suudilerin seyahat ettiklerini, sinemaya ve konsere gittiklerini, muhafazakârların da bundan hoşlanmıyorlarsa evde oturmayı tercih edebileceklerini kaydetti.

Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Şeyh Abdülaziz el-Şeyh ise, sinema ve konserleri "yozlaştırıcı" olarak nitelendiriyor. Ocak ayında konuşan Şeyh, eğlenceye sektörünün "ateist ve çürümüş" filmlere kapı açacağını, bunların cinsiyetlerin karıştırılmasını cesaretlendireceğini söylemişti.

Ancak Suudi yönetiminin, bu adımı yalnızca "ılımlılaşmak" için atmayacağı belirtiliyor. Petrol fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan Riyad, ülke ekonomisini petrol ve çevresindeki sektörlere bağımlı olmaktan kurtarıp yeni yatırım alanları yaratmak istiyor.

Bu kapsamda Riyad'ın dışında bir bölgeye dev bir "eğlence kenti" inşa edilmesi de planlanıyor. Bu projelerle, yalnızca Suudilerin değil, bölgesel turistlerin de ilgisinin çekilmesi bekleniyor.

Yinede Khatib, sinemaların "kısa vadede" değil, "nihayetinde" Suudi Arabistan'a geleceğini belirterek, "Oraya geleceğiz. Oraya geleceğiz. Nasıl olacağını biliyorum, [ama] ne zaman olacağını bilmiyorum" dedi.

1970'li yıllarda Suudi Arabistan'da tek tük sinema salonları bulunuyordu. Ancak dini otoriteler Krallık'ı sinemaları kapatma konusunda ikna etti ve o tarihten bu yana ülkede sinema salonu bulunmuyor.

Ancak Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "Vizyon 2030" planı kapsamında, Suudi Arabistan'da reformlar yapılması hedefleniyor. Bu sene çeşitli konserler düzenlemeye başladı, ancak dini yöneticiler bunlara hâlâ karşı çıkıyor.

Ülkede eğlence sektörünün gelişmesi ile birlikte, Suudi vatandaşlarının turist olarak yabancı ülkelerde harcadığı 20 milyar doların yüzde 25'inin de ülkede kalması hedefleniyor.