İngiltere'de 'AB anlaşması' çatlağı

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği'nden çıkış anlaşması önerisinin kendi partisinde kabul görmediği, en az 40 milletvekilinin öneriye karşı oy vereceği söyleniyor.

Dış Haberler

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği ile anlaşması, kendi partisi içerisinde "fazla taviz vermesi" sebebiyle eleştiriliyor. Önerilen anlaşmanın İngiltere'yi AB'nin "yarı içinde yarı dışında" bıraktığı öne sürülüyor.

Reuters'in haberine göre İngiliz milletvekili Steve Baker, kendi tahminine göre parti içerisinde en az 40 milletvekilinin anlaşmaya karşı oy vereceğini söylüyor.

Muhafazakar Parti milletvekili Baker, İngiltere'yi kısmen AB içerisinde tutacak bir anlaşmanın parti içerisinde "hoş görülmeyeceğini" dile getiriyor.

MECLİS ONAYI GEREKİYOR

İngiltere Başbakanı May'in AB ile anlaşmaya varması durumunda anlaşmanın mecliste onaylanması gerekecek.

Meclis onayı için 320 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuluyor. Muhafazakar Parti'den 40 vekilin "Hayır" oyu vermesi durumunda anlaşmanın kaderi İşçi Partisi oylarına bağlı olacak.

İşçi Partisi yetkilileri, May'in anlaşmasına karşı olduğunu ifade ediyor. 

MAY'İN ÖNERİSİ AB KURALLARINI KABUL EDİYOR

May'in önerisine göre İngiltere, Avrupa Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturacak. Serbest ticaretin sürmesi için İngiltere, AB tarafından sunulan "ortak kural kitabını" kabul edecek.

İngiltere'nin AB kurumlarına katılımını sürdüren anlaşma, AB'ye verilen bir taviz olarak görülüyor.

AB'den "sert çıkışı" savunan isimler, May'in anlaşmasının örgütten ayrılmanın avantajlarını yok ettiğini ve İngiltere ekonomisini AB'nin kontrolüne bıraktığını savunuyor.