İngiliz hükümeti Suriye ve Libya’ya saldırmak niyetinde

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti, Tunus’ta İngiliz vatandaşlarının bir IŞİD militanı tarafından öldürülmesi sonrasında Suriye ve Libya’ya yönelik askeri müdahale hazırlığı yapıyor.

Dış Haberler

İngiltere’de yeniden iktidara gelen David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, Tunus’un Susa kentinde bir IŞİD militanının çoğunluğu İngiliz vatandaşı 38 kişiyi öldürmesi sonrasında Suriye ve Libya’ya askeri müdahale gündemini yeniden açmaya hazırlanıyor.

İŞARETİ MUHAFAZAKAR GAZETE VERDİ

Muhafazakar Parti’ye yakınlığıyla bilinen Daily Telegraph gazetesi bugün, ABD’nin IŞİD’e yönelik saldırılarının bir stratejiden yoksun olduğunu ve Obama yönetiminin Irak’ta Peşmerge güçlerine ağır silahlar gönderilmesini bloke ettiğini yazdı.

Gazetenin savunma haberleri editörü Con Coughlin’in imzasını taşıyan haberde yer verilen bu iddia, Körfez devletlerinden ismi açıklanmayan bazı kaynaklara dayandırıldı. Coughlin, “Körfez’den ve başka devletlerden yetkililer bu gazeteye, Obama’yı Irak ve Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) bitirmek üzere Kürtlere daha incelikli bir plan kapsamında doğrudan silah vermek konusunda ikna etme çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi” diye yazdı.

Telegraph’ın haberinde söz konusu yetkililerin IŞİD’e karşı ABD onayını almadan mücadele etmenin yollarını aradıkları ifade edilerek, bir Arap devleti yetkilisinin “Amerikalılar ve Batı, IŞİD’i yenmek konusunda ciddi adımlar atmaya hazır değilse bu tehditle başa çıkmanın yeni yollarını biz bulmak zorunda kalacağız” sözlerini aktardı.

Avrupa devletlerinin Irak Kürtlerini silahlandırmak için milyonlarca pound değerinde silah aldığını, ancak Obama yönetiminin bu silahların Peşmerge’ye verilmesini engellediğini iddia eden Coughlin, “En az bir Arap devletinin ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Peşmerge’yi silahlandırmayı düşündüğü anlaşılıyor” diye yazdı.

Coughlin, bir Körfez devleti yetkilisinin “Hedeflerin seçilmesi konusunda koordinasyon da IŞİD’i yenmek için genel bir plan da yok” sözlerini aktardı.

İNGİLİZ MUHAFAZAKARLAR MÜDAHALE ALANINI GENİŞLETMEK İSTİYOR

Haberde İngiltere’de yeniden iktidar olan Muhafazakar Parti’nin Tunus saldırısı sonrasında IŞİD’e karşı mücadele bahanesiyle yürüttüğü askeri operasyonların çapını genişletme niyetine de yer verildi.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’ın, İngiliz uçaklarının Irak’ta “aşırılıkçılara” saldırıp sınırın diğer tarafında saldırmamasının “mantıksız” olduğunu söylediğini aktaran Coughlin, İngiliz uçaklarının Suriye’yi bombalaması için parlamentodan karar çıkması gerektiğini belirtti. Coughlin, önümüzdeki Çarşamba bu konuda bir oylama yapılacağını hatırlattı.

2013’te Cameron hükümetinin İngiliz parlamentosundan Suriye’yi bombalama kararı çıkartamadığını belirten Coughlin, Savunma Bakanı Fallon’ın, “Bu yeni bir parlamento ve sanırım milletvekilleri IŞİD’le en iyi nasıl başa çıkacağımız konusunda çok dikkatli bir şekilde düşünecek, IŞİD’in sınırlara herhangi bir saygısının olmamasının neden olduğu mantıksızlığın farkına varacaktır” sözlerini aktardı.

LİBYA’YA SALDIRI DA GÜNDEMDE

Tunus saldırısına misilleme olarak, saldırganın IŞİD’in Libya koluyla bağlantısı kanıtlandığı takdirde Libya’ya yönelik bir bombardımanın da gündeme alınabileceğini söyleyen Fallon, “İngiltere, İngiliz vatandaşlarına ya da örneğin İngiliz rehinelere yönelik doğrudan bir tehdit gördüğü her yere askeri müdahalede bulunacaktır” diye konuştu.