'Çalıştığı kadın katiplerin modellere benzemesi tesadüf değil'

ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlığına atanan ancak cinsel istismar suçlaması nedeniyle Senato onayı ertelenen Brett Kavanaugh hakkında, mezun olduğu Yale Üniversitesi'nde ilginç iddialar dolaşıyor. Üniversitede ders veren Amy Chua'nın, 'Kavanaugh'nın ofisinde çalışan kadınların model gibi görünmesinin tesadüf olmadığını' söylediği, öğrencilere Kavanaugh ile mülakat öncesinde…

Dış Haberler

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, cinsel istismarla suçlanan yeni yargıç adayı Brett Kavanaugh hakkında "ilginç" bir iddia ortaya atıldı.

Guardian'ın haberine göre, Yale Üniversitesinde görev yapan ve "Kaplan Annenin Zafer Marşı" adlı çok satan kitabıyla tanınan Amy Chua, Kavanaugh  ile mülakatları öncesinde kadın hukuk öğrencilerine "kazanabilmek" için nasıl giyinmeleri gerektiği konusunda tavsiyeler veriyordu. Chua, kadın adaylara "model gibi" görünürlerse Kavanaugh'nın ofisinde yer edinebilme şansları olduğunu söylüyordu.

Christine Blasey Ford'un, lise yıllarında bir okul partisi sırasında Kavanaugh’nın kendisine cinsel saldırı teşebbüsünde bulunduğunu iddia etmesinin ardından, dün gerçekleşmesi planlanan Kavanaugh'nın adaylığına dair senato oylaması daha ileri bir tarihe ertelenmişti.

Kavanaugh'nın tartışmalı atama gündeminin ortasına düşen iddialarsa, Chua'nın yargıç adayı için katip seçimindeki büyük rolüne ve bazı öğrencilerin bundan duyduğu rahatsızlığa değiniyor.

Kavanaugh, Yüksek Mahkemeden emekliye ayrılan yargıç Anthony Kennedy'ye yakın ve Kennedy'nin ofisinde görev yapmak üzere katipleri görevlendiren üç yargıçtan biriydi. Bu rolü, kendisini ülke çapındaki hukuk öğrencileri için saygın bir noktaya getirdi, özellikle de mezun olduğu okul Yale Üniversitesi'nde. Bu nedenle çok sayıda hukuk öğrencisi, Kavanaugh'nın ofisinde çalışmak için başvuruda bulunuyordu.

'KAVANAUGH BELLİ GÖRÜNÜMDEKİ KADINLARLA ÇALIŞMAYI TERCİH EDER'

Guardian'a konuşan kaynaklardan biri, stajyer adaylarından birinin kendisine verilen "tavsiye"lerden duyduğu rahatsızlık nedeniyle çok sarsıldığını ve staj yapmama kararı aldığını bildiriyor.
Bir başka olayda ise Chua'nın aynı üniversitede görev yapan eşi Jed Rubenfeld, katip adaylarından birine "Kavanaugh'nın belli bir görünümdeki kadınları tercih ettiğini" söylediği öne sürülüyor.

Olayı aktaran kişi "Ama o görüntünün ne olduğunu söylemedi, ben de sormadım" diyor. Chua aynı öğrenciye, Kavanaugh'yla mülakata giderken "sempatik" giyinmesini söylemiş ve mülakat öncesi farklı kıyafetlerle birkaç fotoğrafını kendisine göndermesini istemiş.

Kaynakların hiçbiri, Kavanaugh'yla çalışan kadınların "fiziksel görünüşleri" nedeniyle tercih edildiklerini ve nitelikli olmadıklarını iddia etmiyorlar ancak Chua ve Rubenfeld çiftinin, öğrencilere Kavanaugh'yla mülakatları öncesinde "fiziksel görünüş" hususunu neden önemseyerek vurguladıklarını soruyorlar.

Bir öğrenci, "Bu konuda ondan (Kavanaugh) talimat almadıkları ama gözlem yaptıklarını söylemek mümkün. 'Bana güzel olanları gönderin' dediğine inanmak için bir sebebim yok" diyor ancak Kavanaugh'nın tercihlerini anlatma biçiminin Chua ve Rubenfeld  çiftini bu sonuçlara götürmüş olabileceğini söylüyor.

'KADIN KATİPLERİN MODELLERE BENZEMESİ TESADÜF DEĞİL'

Kaynaklardan biri, Chua'nın danışmanlık yaptığı öğrencilerle bir buluşmasında, federal yargı alanında da  #MeToo etkisi olup olmayacağı sorusunu "buna inanmadığı" şeklinde yanıtladığını aktarıyor. Chua, hakkında düzinelerce taciz şikayeti yapılan yargıç Alex Kozinski'nin emekliliğe  zorlandığını anlatıyor. Ardından konuşma o dönem henüz Yüksek Mahkeme adayı olmayan ancak Kozinski'ye yakınlığıyla bilinen Kavanaugh'ya dönüyor ve Chua "Kavanaugh'nın kadın katiplerinin modellere benzemesinin tesadüf olmadığını" söylüyor. Bunun üzerine öğrencilerden biri

Chua'ya kendi kızının da Kavanaugh'yla çalıştığını hatırlatiyor ancak Chua "kızının asla uygunsuz davranışlar sergilemeyeceğini" vurgulayarak yanıt veriyor.

Chua, bu dönemde Yale'deki derslerini iptal etti ve ofisinden verilen bilgiye göre hastanede yatıyor. Telefonlarına yanıt vermeyen Chua hakkında eşi de Yale Hukuk Okulu topluluğuna bir e-posta yollayarak uzun bir iyileşme dönemine ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Öte yandan Rubenfeld'in şu anda Yale'de bir iç soruşturma geçirdiği, soruşturma konusunun  özellikle kadın hukuk öğrencilerine yönelik olarak davranışlarına odaklandığı belirtiliyor. Ayrıca öğrencilerin  Yale yetkililerine Chua’nın stajyerlik süreçlerindeki güçlü etkisiyle ilgili kaygılarını da dile getirdiği aktarılıyor. Soruşturma, Kavanaugh'nın Yüksek Mahkemede görev yapmak üzere Donald Trump tarafından aday gösterilmesinden önce başlamış. 

Konu hakkında açıklama yapan Rubenfeld, hakkındaki iddialarla ilgili üniversite tarafından bilgilendirildiğini,  resmi olmayan bir incelemenin sürdüğünü ancak ayrıntıları bilmediğini, pozisyonunun ise tehlikede olmadığını söyledi.Yale Hukuk Okulu ise, bir iç soruşturmanın varlığını doğrulamayacaklarını ya da reddetmeyeceklerini bildirdi. 

Ancak okul yetkililerinden biri, Chua hakkındaki iddiaları çok ciddiye aldıklarını ve görevi kötüye kullanma durumunun olup olmadığını dikkatle inceleyecekleri konusunda taahhüt verebileceklerini söyledi.

İddialara e-posta ile yanıt veren Chua; “On yıldan uzun bir süredir onu tanıdığım için, Yargıç Kavanaugh’un işe alımda ilk ve tek turnusolu mükemmelliktir. Sadece en nitelikli katipleri işe alır ve yetenekli oldukları kadar çeşitlilik de gösterirler" dedi.

Chua, ebeveyn olarak en gurur duyduğu anın da, kızının Kavanaugh ile çalışmaya başlayacağını öğrendiği gün olduğunu söyledi.

Chua ve eşi, Yale'de istikrarlı biçimde yükselen ve "bağlantıları" nedeniyle çekim merkezi olarak görülen ikili olarak anılıyor.
Beyaz Saray ise, iddialar hakkında yorum yapmadı.

Kavanaugh ile birlikte, ABD'nin uzun zamandır en "muhafazakâr" Yüksek Mahkemeye sahip olacağı vurgusu yapılıyordu.