Komünist Parti'den grev açıklaması: Onurlu metal işçilerini selamlıyoruz

Metal işçileri bugün 10 il, 22 fabrikada greve çıkarken konuya ilişkin açıklama yapan Komünist Parti "greve çıkan onurlu metal işçilerini selamlıyoruz" dedi.

Haber Merkezi

Büyük metal grevi bu sabah saatlerinde başladı.

Grev alanlarında işçilerin yanında olan Komünist Parti, konuya ilişkin bir de açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Büyük Grev' başladı, bugün grev günü...

GREVE ÇIKAN ONURLU METAL İŞÇİLERİNİ SELAMLIYORUZ!

Onlarca fabrikada metal işçileri bugün şalterleri indirdi. Makinalar durdu, patronlar işçilerin kararlılığı karşısında bu kez sustu.

Metal işçileri, insanca yaşamak ve daha iyi koşullarda çalışmak için greve çıktı. Grev önlüklerini giydiler, sermayeye boyun eğmediklerini gösterdiler.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye on binin üzerinde işçi, onlarca fabrikada bugün büyük bir direniş ateşi yaktılar!

Sermayenin amiral gemisi olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve metal patronlarının sarı sendikası, kurdukları grup sözleşme düzeni ile yıllardır sömürüyü derinleştiriyorlar. Yüzbinlerce metal işçisini, düşük ücretle ve ağır çalışma koşullarında çalışmaya zorluyorlar. 12 Eylül Darbesi ve ardından iktidara gelen hükümetler, MESS'in başkanlığını da yapmış olan Turgut Özal'ın ANAP'ından Tayyip Erdoğan'ın AKP'sine sermaye partileri, metal patronlarıyla el ele bu kirli düzeni daha da güçlendirdiler.

İşçi sınıfının önemli bir bölümünü oluşturan metal işçilerine kurdukları baskıyla, emekçilerin tamamını tahakküm altına almayı amaçladılar.

Tarihsel ve sınıfsal açıdan sermayenin son derece örgütlü olduğu metal sektöründe, işçiyi boyunduruk altına almayı amaçlayan bu kirli düzen artık çatırdamaya başladı.

Metal işçisi, MESS'in 3 yıllık sözleşme ve düşük ücret dayatmasına karşı ayağa kalktı. Sarı sendikanın imzaladığı sözleşmeyi yırtıp attı, grev kararı aldı. Sömürü çarklarına çomak soktu.

Patronların grevi boğmak için başvurduğu sandık oyunu ve türlü baskılar ters tepti. Metal işçisi oylamalarda ezici bir çoğunlukla greve evet diyerek MESS'e ve patronlara tarihi bir ders verdi.

İşçinin grev kararlılığından ürken bazı patronlar günü kurtarmak için MESS'ten ayrılmaya başladılar. “MESS'ten ayrıl da gel” diyen işçinin sözüne geldiler.

Şimdi grev zamanı...

Bugün 10 ayrı kentte başlayan metal grevi, sermayedarlar ve onların temsilcisi hükümet eliyle her geçen gün karanlığa yuvarlanan ülkede yakılmış güçlü bir çoban ateşidir.

Patron örgütü MESS'in dayatmalarına karşı direnen onurlu metal işçilerini selamlıyoruz! Halkımızı metal işçilerinin durduğu grev halayına katılmaya, boyun eğmeyen işçilerle dayanışmaya çağırıyoruz.

Komünist Parti"