Komisyon Başkanı yolsuzluk tapelerinin nasıl imha edileceğini açıkladı: Üstüne basar kırarsın, basit!

Meclis Soruşturma Komisyonu’nun AKP'li Başkanı Hakkı Köylü, dosyadaki tapelerin nasıl imha edileceğini açıkladı: "Kırar gidersin üstüne basarsın bu kadar basit. Kâğıt nasıl imha edilir yırtılır makinede. CD de üstüne bastın mı kırılır. Bir CD’yi imha edemeyecek kadar beceriksiz miyiz" dedi.

Dört eski bakanla ilgili yolsuzluk kayıtlarının imha edilmesi kararına yönelik tepkiler sürerken, Komisyon'un AKP'li Başkanı Hakkı Köylü, Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün sorularını yanıtladı.

İmha kapsamına hangi tapeler girecek?

- CMK’nın 135. maddesinin 3. fıkrasında nelerin kapsama gireceği net bir şekilde yazıyor. diyor ki; “Tanıklıktan çekilme hakkı bulunan kişiler arasındaki konuşmalar kayda alınamaz. Alındığı sonradan fark edilirse derhal imha edilir.” Kim bunlar, baba oğul, ana oğul, eşler, kardeşler... Daha ötesine gitmiyorum.

Eşler arası görüşme var mı?

- Belki vardır bilmiyorum.

Kaç tape imha edilir?

- Tam bilmiyorum ama 10-15 civarında bir şeydir. İmha edilecek olan budur. Toplamı çok daha fazla belki binleri bulur.

Elinizdekiler sadece eski bakanlarla ilgili tapeler mi var yoksa soruşturma kapsamındaki tüm tapeler mi?

- Bizde sadece bakanlarla irtibatlı olanlar var.

İmha işlemi için komisyon toplanacak mı?

- İmha için yeniden toplanmayacağız. Son toplantımızda ben, ‘imha edeceğiz’ deyince, CHP’li Osman Korutürk, ‘Kimi, neyi, nasıl imha edeceksiniz? Bizim bilmemiz lazım’ dedi. Ben de Osman Bey’e dedim ki ‘Gelirsiniz beraber otururuz. Tutanak tutarız.’

Diğer üyeler katılamayacak mı?

- Bir kişi yeter. Ama isteyenler gelebilir engel yok. Ama bu bir toplantı değil.

Nerede olacak imha işlemi?

- Burada yaparız nerede yapacağız?

Nasıl yapılacak?

- CD’leri nasıl imha edeceğimizi bilmiyorum şimdi daha düşünmedim. Kâğıtları yırtarız.

Sizdeki belgeler orijinal belgeler değil mi?

- Öyle olması lazım. Savcılıkta kalmamış olması lazım kendilerine özel bir şey almadılarsa. Polis çözdüğüne göre polis de almış olabilir.

Neden imha için Genel Kurul’daki oylamanın sonucu beklemiyorsunuz?

- Niye bekleyelim bu bizim görevimiz.

Genel Kurul’dan farklı sonuç çıkabilme ihtimali var ama hâlâ?

- Olabilir ama bunlar yasak delil zaten.

Buraya kadar gelmiş....

- Yanlış gelmiş. Savcılar hakkında soruşturma açıldı bu nedenle. Niye imha etmediniz diye aslında bu savcının görevi. İstanbul’daki. Ayrıca o savcıların açığa alınma sebepleri arasında bu da var. Bu görevi ihmaldir, görevi kötüye kullanmadır.

İmha etmezseniz ne olur?

- Dokunulmazlık var diye olur mu, imha etmek görevimiz bizim.

Deliller karartılıyor eleştirisi yapılıyor?

- Bunlar yasak delil. Kullanılamayacak şeyler. Kanun diyor ki bunu imha edeceksin. Bu bizim görevimiz yapmak zorundayız. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Anayasada yazar yasak delil kullanılamaz diye.

Durumu değiştiren bir gelişme olabilir deniliyor.

- Bunun önemi yok. Bunlar hiç delil olarak kullanılamayacak şeyler. Kaldırırsa kaldırsın takipsizliği dosyada başka ne varsa onu kullanırlar. Bunu delil olarak kullanmak ya-saaak. Bu kadar işte. Yüce Divan’a gönderilseler bile bunlar zaten delil olarak kullanılamayacak. Sonra Yüce Divan bize soracak, ‘niye bize gönderdiniz?’ diye.

Herkes imha işleminin nasıl olacağını merak ediyor. Yöntem belli mi?

- Ne yönergesi, kırar gidersin üstüne basarsın bu kadar basit. Kâğıt nasıl imha edilir yırtılır makinede. CD de üstüne bastın mı kırılır. Bir CD’yi imha edemeyecek kadar beceriksiz miyiz? Bu kadar basit. Yırtarız, yakarız. İki tane kâğıdın imhası için bilirkişi mi tayin edeceğiz?

Ne zaman yapılacak imha işlemi?

- Raporu yazmayı bitince imha ederiz herhalde. Raporu Meclis Başkanlığı’na vermeden bunu hallederiz. Çünkü tutanak tutacağız bu tutanağı da dosyaya koyacağız. Raporu en geç 9 Ocak’ta vermemiz gerekiyor ama yetiştirebilirsek 8 Ocak’ta da verebiliriz.

İmha sırasında itiraz gelirse muhalefetten ne olacak?

- İtirazı olmaz bunun.