AKP içinden şeker fabrikası tepkisi: Yanlış yönlendiriyorlar...

AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi sürecinin başlamasıyla ilgili bürokratların hükümeti yanlış yönlendirdiğini ileri sürdü. Uslu, AKP'nin yıllardır yaptığı planlı özelleştirmeleri ve 'geri adım yok' açıklamalarını unutmuşa benziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin açıklamaları sonrası AKP içinden ilginç bir tepki geldi.

Yıllardır AKP'nin yaptığı onlarca özelleştirmeyi unutmuşa benzeyen AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu, bürokratların hükümeti yanlış yönlendirdiğini ileri sürdü.

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'e konuşan AKP'li Uslu, şunları söyledi:

Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. Alacak kişiler de paralarını işletme sermayesine koyarlar.

Ya da kooperatifler kurarsınız, üreticiler ve çalışanlar buranın ortak sahibi olurlar. Şu ana kadar şeker fabrikalarının özelleştirilmesini gerekli kılan uluslararası gerekçeler olabilir, ben bunları da ayrıca tartışma konusu yaparım da…

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde zarar eden fabrikalar yerine kar eden fabrikaların özelleştirilmesini asla doğru bulmuyorum. Ve bu fabrikalar zarar etmiyordu. Eğer zarar ediyorsa veya üç ay çalışıp sonra boş duran kampanya işçileri varsa, bu bölgelere tarımsal ve kimyasal yeni fabrikalar, atölyeler kurmak mümkündür, örneğin Çorum'da arazimiz geniş.

Fabrikaların zarar etmediğini söyleyen Uslu, sözlerine şöyle devam etti:

Fabrikaların içinde zarar edenler var ama onlar satış kapsamında değil. Satılan yerler, genelde kâr edenler. Ben bürokratların hükümeti yanılttıklarını düşünüyorum.

Örneğin istihdam artacak diyorlar. Bana bir tane özelleştirilen işletme gösteremezler ki, işletmede işçi sayısı ve istihdam artmış olsun. Yok öyle bir şey. Sonra işveren niye alsın, madem fabrika zarar ediyorsa, maliyetleri yüksekse.