Soma'da maden işçileri patronu direnişle uyardı

Ücretlerinin eksik olduğunu bordroya bakınca gören Somalı maden işçileri dün gece patronu uyarmak için ocağa yarım saat geç inme eylemi yaptı.

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde iş cinayeti sonucu 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Linyit Ocağını işleten Soma Kömürleri A.Ş’ne ait Işıklar Linyit Ocağı'nda çalışanlar, dün gece işletme tarafından verilen ücret bordrosuna baktıklarında aylık ücretlerinin eksik hesaplandığını görerek ocaklara inmedi.

Yasada belirtilen en az iki asgari ücret olması geren ücretler işçilerin hesabına 1.850 TL olarak yatırılması, Işıklar Linyit Ocağının kapalı olduğu dönemde ocakta iş müfettişlerinin belirlediği eksiklerin giderilmesine dönük yapılan çalışmalara katılan işçilerin ücretlerinin bordroya yansıtılmaması, ücretlerde vasıf ve kıdem gözetilmemesi nedeniyle işçiler geceyi ocağın önünde geçirdiler.

16:00–24:00 vardiyasında çalışan işçiler servisle gittikleri Işıklar Linyit Ocağına 30 dakika geç indiler. Vardiyayı ocakta geçiren işçiler mesai bitiminde ise yerüstüne çıktılar ancak servislere binip evlerine dönmediler, ocak önünde eyleme geçtiler.

24:00–08:00 vardiyasında çalışan işçiler ise servisle işe gelip ocaklara inmediler ve önceki vardiya ile ocak önünde eyleme katıldılar. İşverenin aylık ücretlerini eksik ödenmesini protesto eden ve düzeltilmesini talep eden maden işçileri, servislerin sabah vardiyasını evlerden alıp getirmesine izin vermediler.

İşe gitmek için servis bekleyen 08:00 – 16:00 vardiyası işçileri ise, kendi olanaklarıyla işe geldiler arkadaşlarının gece ocak önünde başlattıkları eyleme onlarda katıldılar.

Saat 10:30 civarında Soma Kömürleri A.Ş Genel Müdürü Haluk Evinç’in, ücretlerin yeni yasal düzenleme çerçevesinde önümüzdeki ay düzeltilerek ödeneceğine söz vermesi, şirketin bu günü tatil ettiğini bildirmesi üzerine işçiler eylemlerine son vererek servislerle evlerine döndüler.

Soma Kömürleri A.Ş’ne ait Işıklar Linyit Ocağında çalışan işçilerin direnişine DİSK’e bağlı Dev. Maden-Sen yöneticileri ve temsilcileri de, direniş süresince onların yanında bulunarak destek verdi. Dev. Maden-Sen yöneticileri, maden işçilerinin mücadelesinde her zaman yanlarında olduklarını bildirerek, yaşanan hak ihlallerine karşı sessiz kalmayacaklarını belirttiler.

Yaklaşık 2000 işçinin çalıştığı Işıklar Maden Ocağı bilindiği gibi eksikler nedeniyle uzun süredir kapalıyken bir süre önce açılmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri tarafından yeniden yapılan inceleme sonucu tekrar kapatılmıştı.

Işıklar Linyit Ocağı işverenin itirazı, Müfettişlerin tekrar inceleyerek eksiklerin giderildiğini onaylayan rapor vermesi üzerine, 14 Ekim 2014 tarihinde yeniden açılmasına izin verilmişti.