Radyo, sözlük ve en önemlisi daha fazla soL'cu!

soL Radyo yoluna nasıl devam edecek, sözlükte kimler yazacak ve tarihi neden karıştırdık?

soL Haber Portalı Mart ayının ikinci yarısından itibaren hızlı bir biçimde okur sayısını artırmaya başladı. Nisan ayındaysa bazı günler, yıl başında belirlediğimiz hedeflerin de üzerine çıktık. Daha çok çaba harcar, istikrarlı olmayı becerirsek, başlarken kendimize söz verdiğimiz ziyaretçi sayısına bu yıl içinde ulaşacağımızdan eminiz.

Okur sayısı bu kadar mı önemli?

Önemli çünkü, soL okurları, internet dünyasındaki yaygın hilelere asla itibar etmiyor, düzeyli ve etkili yayıncılığa ilgi gösteriyorlar. Portalın istatistiklerini yakından incelediğimizde, düşüşe geçtiğimiz anların bizim okur ilgisizliğini hak ettiğimiz dönemlere denk düştüğünü, yeni okuru ise emeğimizin birebir karşılığı olarak kazandığımızı görmekteyiz.

soL, taraflı bir yayın olarak, burjuva medyasını hemen her düzlemde sıkıştıran, onu gerileten bir emek-üssü olmanın çabası içinde. Okurlarımızın katkısıyla bunu mutlaka becereceğiz, aslında bazı açılardan becermeye başladık da…

Yeniliklerimizin elimizi bu bağlamda güçlendirdiğini düşünüyoruz.

soL Radyo
soL'un yeniliklerinin başında soL Radyo geliyor hiç kuşkusuz. Radyo henüz işin başında sorunlar, eksiklikler fazlasıyla hissettiriyor kendini. Öte yandan neler yapabileceğimizi de kısa sürede anlamış durumdayız. soL okurlarımızın, ki artık dinleyicilerimiz de oldular, ilk tepkileri cesaret verici. Kısa süre içinde soL Radyo'nun kendi kulvarında özgün ve aranan bir örnek haline geleceğinden eminiz.

İlk etapta radyonun hiç susmamasını sağlayacağız. 21.00-24.00 arası günün programları yayınlanırken, diğer saatlerde daha önceki programların tekrarları ve müzik yayını gerçekleştirilecek. Giderek, günün programlarına ayırdığımız süreyi uzatacağız.

Müzik yayınlarında ülkemizin kültürel birikimini bütün renkleriyle yansıtmak için hazırlıklarımız sürüyor. Bazı sorun ve kısıtların üstesinden gelerek, halk müziğimizin seçkin örneklerini soL dinleyicileriyle paylaşmanın yollarını bulacağız.

soL Sözlük "yazarları"nı belirliyor
Geçtiğimiz günlerde soL Haber Portalı'nın yeni bölümlerinden biri olarak faaliyete geçen ve büyük ilgi gören soL Sözlük, soL okurlarının katkısına açıldı. 2 Mayıs gününe kadar sözlüğün belirlenen kurallarına uygun, belli sayıda madde girişi yapan okurlarımız soL Sözlük yazarı olacaklar. [İlk gün aramıza beklentilerimizin üzerinde sayıda yazar katıldığı için bir süreliğine yazar alımına ara verdik]

Sözlük, soL'un başından beri savunduğu ve uymaya çalıştığı ilkeler doğrultusunda liberal, milliyetçi, gerici ideolojilerle mücadeleye farklı bir kanaldan katkı koyarken hem bir bilgi, hem de haber kaynağı olacak biçimde tasarlandı. On binlerce soL okurunun yaratıcı enerjisinin harekete geçeceği, birikimlerini yansıtıp düşüncelerini ifade edeceği, mizaha ve duygulara açık bir platform soL Sözlük.

Tartışma ve eleştirisiz anlamını yitirecek bu platformda hakaret ve sol içi polemiklere hiç yer olmayacak. Madde girişleri onaylanırken son derece titiz davranılacak. Bunun dışında katkılara dokunulmayacak, yalnızca açık bilgi ve yazım yanlışları düzeltilecek.

Sözlüğün daimi yazarları arasında yerini almak isteyenler, soL Sözlük sizindir.

2 Mayıs'tan sonra, aranızdan belirlenen yazarlarla yoluna devam edecek olan sözlük, belli aralıklarla yazar sayısını artırmak için aynı yöntemi uygulayacak, soL okurlarının tamamı, madde girişi yapabilecek ki yeni yazarlarımızla buluşalım.

Yorumlar ve yazarlara sorular
Yaklaşık bir yıllık deneyin ardından soL Portal yazarlarına soru ve eleştiri ile sınırlanan yorumlar sözlükle beraber tamamen kaldırıldı. Daha önce belirttiğimiz gibi, yorumlar içimize hiç sinmeyen bazı sorunları da beraberinde getirmiş ve sonuçta birçok okurumuzun önerisi doğrultusunda bu uygulamaya son vermiştik.

Her haberin sonunda soL'un editörleri tarafından değerlendirilen "uyarı, öneri, eleştiri" bölümü ise beklediğimizin ötesinde ilgi gören işlevli bir iletişim kanalı oldu. Birçok haberimiz okur katkılarıyla düzeltildi ya da geliştirildi. soL okurlarının önemli bölümünün aynı zamanda soL'un mutfağında da yer aldığının somut bir kanıtı oldu bu uygulama. İyi giden bir şeyi değiştirmeyi veya kaldırmayı hiçbir zaman düşünmedik. Bize yazmaya devam etmenizi diliyoruz.

Tarihi karıştırdık
Bazen tarihleri karıştırdığımız oluyor ama bu kez "tarihi karıştıran"lar, Marksist Leninist Araştırmalar Merkezi'nin Tarih Komisyonu üyeleri. Giderek soytarılığa dönüşen popüler tarih alanına devrimci bir giriş yapmak için kolları sıvadılar. Müdahalelerini soL'da "Tarihi Karıştırdık" köşesinde yapacaklar. Haftaya başlıyorlar, hoş geldiler, sefa getirdiler…

Hep birlikte soL'da kalmaya devam!

soL Ekibi