Mısır ve Suriye'deki 'muhalifler', Türkiye'de medya şirketi kurmaya devam ediyor

Suriyeli ve Mısırlı "muhalifler", Türkiye'de çok sayıda medya şirketi kurmuş durumda.

Cemaat'e yönelik operasyonun ardından "basın özgürlüğü" tartışmaları başlarken, özellikle Suriyeli ve Mısırlı muhalifler Türkiye'de medya şirketleri kurmaya devam ediyorlar. Son iki haftada iki Arap medya şirketinin kurulması bunun son örneği.

Ayşegül Akyarlı Güven'in blogunda verdiği bilgilere göre, kurulan şirketlerin yönetici profili incelendiğinde çoğunun Beşar Esad yönetimine muhalif olduğu göze çarpıyor. Örneğin 9 Aralık’ta İstanbul’da kurulan Alsouria Medya Yayıncılık’ın Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Sabbagh. Sabbagh Suriye’de muhalifleri bir çatı altına toplamak için çalışan Suriye Ulusal Konseyi’nin bağımsız üyesi. Suriye’nin liman kendi Lazkiye doğumlu olan Sabbagh, şu sıralar Suudi Arabistan’da yaşıyor.

Türkiye’de son 2 hafta içinde kurulan bir diğer medya şirketi de Albraa Radyo Teelvizyon. 250 bin lira sermayeyle kurulan şirketin konusu sinema filmi ve televizyon programları yapım faaliyeti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Majed Al Sulaiman. Al sulaiman Suudi Arabistan’da The Triana Group’ta danışman. Triana Group ise bir iş geliştirme danışmanlık grubu. Bu da Al Sulaiman’ın şirketin kurulmasına farklı bir yatırımcı için aracılık etmiş olabileceği ihtimalini doğuruyor.

Güven, Majed Alsulaiman’a mesaj ile ulaşmaya çalıştığını ancak geri dönüş alamadığını söylüyor.

Arap dünyasına seslenecek diğer medya şirketleri arasında Ekim ayında kurulan MSR Alaan ve Ommah Media da var.

Daha önce, Mısır’da yasaklanan Al Rafidain TV’nin Türkiye’de şirket kurduğu medyaya yansımıştı..  IŞİD’in şiddet dolu saldırılarını yayınlarını yayınlamakla tanınan TV kanalı Irak’ta Maliki yönetimine karşı yaptığı Sünni merkezli programlarla biliniyor.

Kurulan şirketler bununla da sınırlı değil. Yine muhaliflerin oluşturduğu İstanbul’dan yayın yapan Alkul Radyo, Arapların Türkiye’den yayıncılık yapmak için açtığı bir başka yayın kuruluşu. Daily Star’da yer alan habere göre yayın hayatında 1.5 yılını doldurmuş olan kanalı günde 100 bin kişi dinliyor. Radyo çalışanlarından Ahmad Zakarya, “Buraya gelmeden önce sansür sorunuyla karşı karşıyaydım. Ama burada özgürce çalışabiliyoruz” diyor.