AKP özelleştiriyor elektrik zamlanıyor

Özelleştirme karşıtları tarafından Adana'da yapılan basın açıklamasında, enerji alanında yapılan özelleştirmelerin elektrik zamlarına neden olduğu, yoksul bölgelere hizmet götürülmediği söylendi.

soL (Adana) TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Umut Çelik ve Özelleştirme Karşıtı Platform (ÖKP) üyelerinin İnönü Parkı'nda yaptığı açıklamada, tüm devletlerin stratejik planlar hazırlayarak enerji güvenliğini korumaya çalıştığı, özelleştirme ve piyasalaşmanın tartışılır hale geldiği, tekellerle baş edebilmenin yollarının arandığı bir dünyada, ülke geleceğini yok edecek serbest piyasa ısrarının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "bugüne kadar enerji alanında yapılan tüm özelleştirme uygulamalarının sonuçları ortadadır. AKTAŞ, ÇEAŞ örneklerinden bildiğimiz gibi, özelleştirmeler, tahkim tazminatları, yap-işlet-devret, yap-işlet, işletme hakkı devir sözleşmeleri nedeniyle ortaya çıkan fahiş fiyatlı elektrik, alım garantileri nedeniyle kamu kaynaklarının atıl kalması, yoksul bölgelere hizmetin erişememesi, arz güvencesinin ortadan kalkması ve yatırım-bakım faaliyetlerinin ihmal edilmesi gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bunun da ötesinde, Dengeleme ve Uzlaştırma denilen sistemle özel sektörden alınan elektriğe kamu kaynakları üzerinden yüksek fiyatlar ödenmektedir" denildi.