KDHC nükleer caydırıcılık politikalarını artırmayı masaya yatırdı

KDHC Merkezi Askeri Komisyonu toplantısında ülkenin nükleer savaş caydırıcılığının daha da artırılmasına yönelik yeni politikaların ele alındığı belirtildi.

Dış Haberler

KDHC'nin resmi haber ajansı KCNA, devlet başkanı Kim Jong Un başkanlığındaki bir askeri toplantıda "nükleer savaş caydırıcılığı"nın artırılmasına yönelik yeni politikalar üzerinde konuşulduğunu aktardı.

Söz konusu toplantıyla birlikte Kim'in üç hafta aradan sonra ilk kez kamuoyunun karşısına çıktığı kaydedildi.

KCNA, Merkezi Askeri Komisyonu toplantısında "ülkenin nükleer savaş caydırıcılığını daha da artırılmasına yönelik yeni politikaların ele alındığını" aktardı.

Toplantıda, "Kore Halk Ordusu'nun topçu silahlarının ateş gücünün önemli ölçüde artırılmasına yönelik kritik kararlar alındığı" bildirildi.

Toplantıda aynı zamanda "ülkenin silahlı kuvvetlerini oluşturma ve geliştirme" kapsamında "silahlı kuvvetleri yüksek alarmlı operasyonlara dahil etme" merkezli tartışmaların yapıldığı belirtildi.

Toplantıda ayrıca ülkedeki askeri ve siyasi faaliyetlerde bir takım geri çekilmeler yaşanmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldığı ve buna dair "güçlü ilerleme" kaydedilmesi için yolların tartışıldığı aktarıldı.

ABD'li Washington Post (WP) gazetesi, dün Beyaz Saray yönetiminin 1992’den bu yana ilk nükleer denemenin yapılma olasılığını değerlendirdiğini iddia etmişti.

ABD merkezli Silah Kontrol Derneği Direktörü Daryl Kimball, konuya ilişkin WP'ye yaptığı açıklamada, böyle bir kararın KDHC'yle yapılan müzkareleri aksatabileceğini kaydetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kim arasında üç görüşme gerçekleşmesinin ardından iki ülke arasındaki nükleer cephanelere ilişkin müzakerelerde durgunluk yaşanıyor.

ABD ve Japonya, Pyongyang'ın son aylarda gerçekleştirdiği silah testlerinin "balistik füze" denemesi olduğunu iddia etmişti. KDHC, buna karşılık testlerin roket fırlatma sistemlerine ilişkin olduğunu kaydetmişti.