Güney Kore'de yeniden virüs görülen kişilerin test sonuçları 'yanlış pozitif' olabilir

Güney Koreli sağlık yetkilileri, iyileşen Covid-19 hastalarının yeniden pozitif çıkan test sonuçlarının, virüsün bulaşıcı olmayan kalıcı parçalarından kaynaklı "yanlış pozitif" olabileceğini kaydetti.

Dış Haberler

Güney Koreli sağlık yetkilileri, sağlığına kavuşan Covid-19 hastalarında yeniden koronavirüs görülmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Reuters'ta yer alan habere göre, yetkililer haftalarca süren araştırma sonucunda yeniden pozitif çıkan test sonuçlarının, virüsün bulaşıcı olmayan kalıcı parçalarından kaynaklı "yanlış pozitif" olabileceğini kaydetti.

Geçen hafta hükümet aracılığıyla düzenlenen panelde bir araya gelen uzmanlar, testlerin "yanlış pozitif" çıkma ihtimalinin yüksek olduğu kanısına vardı.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (KCDC) verilerine göre, ülkede iyileşen 350 Covid-19 hastasının koronavirüs testi yeniden pozitif çıkmıştı.

Güney Kore, koronavirüsün genetik yapısını tespit edebilmek için ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testini uyguluyor. RT-PCR sürecinin hızla sonuçlandığı ve hastaların koronavirüs enfeksiyonuna sahip olup olmadığına ilişkin en doğru tespiti yaptığı düşünülüyor.

Ancak, Seul'da bulunan Chung-Ang Üniversitesi'nde görevli aşı geliştirme uzmanı Seol Dai-wu, söz konusu testin virüsün eski kalıcı parçalarını da tespit edebildiğini, ve bu parçaların hastalık tehdidi oluşturmadığını söyledi.

Seol, "RT-PCR makinesi, bulaşıcı virüs partikülleriyle bulaşıcı olmayanları ayıramıyor, virüs parçalarına ilişkin sade bir tarama gerçekleştiriyor" diye konuştu.

KCDC direktörü Jeong Eun-kyeong, yetkililerin konuya ilişkin daha fazla veri toplama çalışması yürttüğünü kaydetti.

Yeniden koronavirüs görülen kişilerin yarısından azından semptomların görüldüğünü kaydeden KCDC, yetkililerin bu semptomların koronavirüs nedeniyle olmama ihtimalinin yüksek olduğunu söylediğini aktardı.