'Dünyaya yardım ediyoruz' masalının sonu: Türkiye’nin sattığı kalitesiz malzeme İngiltere’de tartışma yarattı

Türkiye'nin İngiltere'ye gönderdiği kişisel koruyucu ekipmanların standartlara uygun olmadığı için bir depoda bekletildiği ortaya çıkarken İngiltere'de malzeme eksikliği devam ediyor.

Dış Haberler

Geçtiğimiz ay içinde Türkiye’den satın alınan koruyucu sağlık ekipmanlarının kalite standartlarını karşılamadığı ortaya çıktı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çarşamba akşamı malzemelerin Heathrow Havaalanı yakınlarındaki bir depoda tutulduklarını doğruladı. Malzemelerin Türkiye’ye geri gönderilerek para iadesi talep edilmesi bekleniyor.

The Guardian’ın haberine göre, 18 Nisan günü, sendikaların ve meslek kuruluşlarının Ulusal Sağlık Sistemi çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman olmadan çalışmayı reddedebilecekleri konusunda uyarıda bulunmalarının ardından malzemelerin Türkiye’den tedarik edileceği açıklanmıştı. Hükümet yetkilileri, bu meseleyi düzeltmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ve sağlık çalışanlarının ihtiyaç duydukları malzemeleri sağlayacaklarını açıklamıştı. Türkiye’ye verilen siparişlerin ulaşmasında yaşanan gecikme hastane yöneticilerinin tepkisini çekmiş, ilk planlanan kargo uçağı 22 Nisan’da İngiltere’ye ulamış fakat ertesi gün planlanın onda birinden azının geldiği bildirilmişti. 

Hükümet: Gece gündüz çalışıyoruz

Doktorların yarıya yakının koruyucu malzemeleri kendilerinin almak zorunda kaldığı ya da bağışlara bağlı oldukları İngiltere’de Türkiye’ye siparişlerin tamamının ülkeye ulaşmaması, ulaşanların da kalite standartlarını karşılamadığı için kullanılamıyor olması, kişisel koruyucu ekipman konusundaki eksiklere ilişkin tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi nedeniyle çok sayıda ülkenin ekipman tedarik etmeye çalışmasının sadece Birleşik Krallık’ta değil bütün dünyada kıtlığa yol açtığını hatırlattı. Bakanlık sözcüsü, ön cephede mücadele edenlere hayati olan malzemeleri ulaştırmak için kapsamlı bir ekipman dağıtım ağı yaratmak üzere, Ulusal Sağlık Sistemi, sanayi ve silahlı kuvvetlerin bir araya geldiklerini ve gece gündüz çalıştıklarını belirtti. Bütün teslimatların güvenlik ve kalite kontrolüne sokulduğuna dikkat çeken sözcü, ekipmanların standartları karşılayamaması ya da kalite kontrol sürecinden geçememesi halinde dağıtılmadıklarını söyledi.

'Çaresizce alınmış bir karar'

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham ise Perşembe günü bir açıklama yaparak İngiliz hükümetinin standartlara uygun olmayan malzeme satın alma kararının, İngiliz hastanelerindeki açığın kapatılması konusundaki çaresizliğini gösterdiğini belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre, Burnham, hükümeti zamanında gerekli stoğu yapmamakla ve rekabet ortamında standarda uygun olmayan malzemeler almakla eleştirdi. Durum iyi gözükmüyor diye konuşan Belediye Başkanı, ‘‘bu çaresizlikle alınmış bir karar’’ dedi.