AKP'den asgari ücretliye önce 'müjde', sonra 'kötü haber'

Ekonomideki kötü gidişatı kendisi de kabul etmek zorunda kalan AKP, kabinesinde yarattığı iyi polis-kötü polis oyunuyla emekçi sınıfları yalan yanlış açıklamalar ile kandırıyor. Hükümet son zamanlarda bakanlar düzeyinde yapılan açıklamalar ile asgari ücretliye önce "müjde" sonra "kötü haber" verdi.

Ekonomideki kötü gidişin, iktisadi krizlerin “hükümetleri götürmeye” yeterli bir unsur olduğunu bilen AKP iktidarı artan vergiler, yeni zamlar, kısılan sosyal harcamalar ile vatandaşa saldırmaya devam ederken, diğer yandan ise “asgari ücretten vergi kalkacak” gibi iddialar ile iktidarının meşruiyetini sağlama gayreti içerisinde.

Ana akım ve yandaş medyanın “Asgari ücretliye müjde” haberleri ile hükümetin manipülasyonunu halka aktararak “Asgari ücretin üzerinden alınan gelir ve damga vergisinin kaldırılmasıyla birlikte 739 lira olan maaşa ilave 60 lira daha katkı sağlanacağı” bilgisi bizzat AKP hükümetinin Maliye Bakanı tarafından yalanlandı.

Geçen haftalarda basında yer alan habere göre, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki kararına, hükümetten destek gelmişti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, komisyonun kararının yanında olduklarını belirterek, "Bütün partiler sıcak bakmış, biz de sıcak bakarız" demişti. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla doğacak farkın işçiye yansıtılması gerektiğini kaydeden Çelik, "Vergi alınmayınca işçiye kalacak. Asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek" ifadelerini kullanmıştı.

Asgari ücretliye önce müjde sonra kötü haber verdiler
Bütçe açığı dolayısıyla gelirlerin azaldığından dert yanan AKP’nin asgari ücretliden vergi kesmeyerek 3,7 milyar liralık bir gelir kaleminden vazgeçeceği öne sürülmüştü. Buna göre mevcut uygulamaya göre asgari ücretten kesilen 53,42 liralık gelir vergisi ile 6,21 liralık damga vergisinin alınmayarak net olarak 739 lira olan asgari ücretin üzerine 60 TL daha eklenmiş olacağı ileri sürülmüştü.

“Siyasette, kabine içinde ne çekiyorsam işçiden yana durduğum için çekiyorum" diyerek iyi polisi oynayan Çalışma Bakanı Çelik’in aksine, kötü polis olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücretin vergi dışı bırakılması önerisiyle ilgili olarak net konuştu: “Bu konuda bizlerle istişare olmadı. Böyle bir öneriyi kaale alarak düzenleme yapmayız.”

Bu defa “5 milyon asgari ücretliye kötü haber” şeklinde basına yansıyan Bakan Şimşek’in sözleri şöyle aktarıldı:

“Bu konuda bizlerle de herhangi bir istişare olmadı. Biz de şu anda bunu kaale alarak bir düzenleme yapmayız. Asgari ücretten alınan vergi bizden önce yüzde 12.8’di. Bunu yüzde 0.7 ile 5.3 arasına indirdik. Asgari ücretlinin önemli bir bölümünden zaten hiç vergi almıyoruz. Sonuç olarak böyle bir şeyi öngörmüyoruz.”

(soL- Ekonomi)