Bakan Fikri Işık ABD’de protesto edildi

“İstikamet Türkiye” konferansları kapsamında bu hafta çeşitli şehirlerde konferanslar düzenlemek için ABD’de bulunan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık ve TÜBİTAK heyeti Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) protesto edildi.

soL - Amerika

 

Yurtdışında bulunan araştırmacıları TÜBİTAK’ın sunduğu fon olanaklarından haberdar ederek araştırmalarını Türkiye’de yürütmeleri yönünde teşvik etmeyi amaçlayan konferanslar kapsamında ABD’de bulunan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, dün sabah (Salı günü) ülkenin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de Boston şehri ve civarındaki üniversitelerde çalışan araştırmacılar ve bilim insanları tarafından protesto edildi.

Programa göre konferansta konuşma yapması beklenen Bakan Işık, protestonun düzenlendiği esnada konferansa katılmayıp, üniversitenin başka bir bölümündeki laboratuvarları gezdi.

'GERÇEKLER TAMAMEN FARKLI'

Bakan Işık’ın ve TÜBİTAK heyetinin Türkiye’nin araştırmacılar için ne kadar cazip bir ülke olduğunu duyurmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiğini ifade eden protestocu araştırmacılar, gerçeklerin tamamen farklı olduğunu; yalnızca maddi olanak sağlamanın Türkiye’yi geri dönüş için cazip hale getirmeyeceğini, sadece barış talep eden bir bildiriye (Barış için Akademisyenler) imza attıkları için dört akademisyenin hala cezaevinde olduğunu ve onlarcasının da işlerini kaybettiğini belirtti.

İfade özgürlüğünün ve iş güvencesinin bilimsel üretim için olmazsa olmaz koşullar olduğunu söyleyen araştırmacılar, konferans devam ederken dersliğin hemen dışındaki alanda akademisyenlere yönelik linç kampanyasının son bulmasına ve tutuklu akademisyenlerin derhal serbest bırakılmasına yönelik taleplerini dile getirdi.

“Bostonbullular” adlı grup, üniversitedeki öğrenciler ve öğretim üyelerine protestoyla ilgili birebir açıklama yapıp bildiri dağıtırken, tutuklu akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya ve Meral Camcı’ya göndermek üzere karpostallar hazırladı.

BAKAN IŞIK KONFERANSA KATILMADI

Bakan Işık’ın program akışına göre konferansta “ana konuşmacı” olarak yer alması beklenirken, kişisel Twitter hesabından paylaştığı fotoğraflı mesajda üniversitenin laboratuvarlarını gezmeyi tercih ettiği görüldü.