Yalçın Akdoğan: Koridor açmayacağız

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kobanê için 634 araçlık yardım yapıldığını ancak yardım koridoru açmayacaklarını söyledi. Kobanê'ye destek eylemler hakkında da konuşan Akdoğan, "HDP başlattı, HDP bitirdi" yorumunda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan CNN Türk'te Akif Beki'nin sunduğu 'Baştan Sona' programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yalçın Akdoğan, hükümeti Kobanê'de bir şey yapmıyormuş gibi göstermenin yanlış olduğunu söyleyerek, "İnsani duyarlılığı ortaya koyan biziz. Kobani bu tarafa geldi. Suruç'ta Kobani. Eğer insanlarsa oraya anlam veren, bu insanların hepsi Türkiye'de. Hükümet hiçbir şey yapmıyor gibi bakmak son derece yanlış olur. Hükümet başkalarına da yaptı. Araplara da Türkmenlere de yaptık. Başa kakma diye bir şey yok. Ama marifette biraz iltifata tabidir. Türkiye burada ciddi çaba gösteriyor. Amerika ile temaslarda, en son bombardıman vesaire konusunda hükümetin çok ciddi bir çabası var. Kobani'ye 634 araçlık yardım yapmışız" dedi.

'Esad'a karşı tavır alınmalı'
PYD'nin Suriye Lideri Beşar Esad'a karşı sessiz kalarak yanlış yaptığı savunan Akdoğan, "Araplar'a, Türkmenler'e katliamlar yapılırken hiç eleştirmeyerek. Buna HDP'liler de kısmen dahildir. Esed'in katliamlarında sessiz kalınmakla yanlış yapmıştır. Diğer Kürt grupların oradan sökülüp atılmasında, etkisizleştirilmesinde onların hataları vardır. Biz insani duyarlılıkla baktık, 185 bin insanı kabul ettik. PYD'nin yaptığı yanlışlar ayrı bir şeydir, oradaki Kürt halkı ayrı bir şeydir. Türkiye'nin oraya müdahale etmesini istemeyen kim? 'Aman ha Türkiye girmesin' diyen kim? PYD'nin kendisi. Bir taraftan bütün dünyayı tahrik ediyorlar, 'Türkiye bir şey yapmıyor' diye. Öbür taraftan 'Aman Türkiye' girmesin diye bağıran da PYD'nin kendisi" diye konuştu.

'Yardım koridoru açmayacağız'
Kobanê'ye koridor açılması yönündeki istekleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, insani yardım akışının devam ettiğini, oradan gelenleri kabul ettiklerini, Türkiye'den devletin ve STK'ların birçok yardım aracının Kobanê ve diğer bölgelere de gittiğini iddia etti. Akdoğan, "Türkiye hiçbir şey yapmıyormuş gibi bakmak doğru değil. Ama koridordan kasıt şuysa, yani sen Türkiye içinden bir şey aç, buradan PKK'lılar geçsin veya silah sevkiyatı olsun, bu hukuken de olacak iş değil, siyaseten de bunun izahı yoktur" dedi.

Kobanê'ye destek eylemleri hakkında da konuşan Başbakan Yardımcısı, "Olayları HDP başlattı, HDP bitirdi" şeklinde yorumladı.