Türkiye NATO’dan Patriot füzeleri istemeye hazırlanıyor

Türkiye’nin Suriye’nin olası bir askeri saldırısına karşı NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Türkiye’nin Suriye’nin sınırda yaşanan gerginlik nedeniyle kendisine saldırabileceği gerekçesiyle NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmeye hazırlandığı öne sürüldü. İddia bugün Hürriyet Daily News’ta yer aldı.

Serkan Demirtaş’ın görüştüğü üst düzey bir Türk diplomatik kaynak, 30 Ekim’de verdiği demeçte “Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak beklenmedik durum planları üzerine NATO’yla yakın bir işbirliği içinde çalışıyoruz ve bu planlar Türkiye’ye füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesini de içeriyor” dedi. Kaynak, “Bize yönelik saldırıların ölçeğinin büyümesi durumunda bu talepte bulunmayı planlıyoruz” diyerek, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde NATO’ya ait füze savunma sistemleri için başvuruda bulunabileceğini ifade etti.

Suriye’yle ilgili iki kez NATO’ya başvuruldu
Türkiye daha önce iki kez NATO’ya Suriye konusunda başvurdu. Her iki başvuru da NATO Sözleşmesi’nin 4. Maddesi uyarınca yapıldı. İlk başvuru haziran ayındaki uçak krizinden sonra, ikinci başvuru ise Akçakale’ye isabet eden havan mermisi sonucunda sivillerin yaşamını yitirmesinden sonra yapıldı.

NATO Sözleşmesi’nin 4. maddesi, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir NATO üyesinin danışma talep edebileceğini söylüyor. NATO Akçakale olayının ardından yapılan başvuru üzerine Suriye’yi kınayan bir açıklama yapmıştı. Ancak örgüt, NATO Sözleşmesi’nin 5. maddesi uyarınca Suriye’ye müdahale edilmesi yönünde bir adım atmaya yanaşmadı.

Hürriyet Daily News’un haberinde görüşlerine yer verilen diplomatik kaynak, “Şu ana kadar NATO’dan yeterli ölçüde destek gördük. Akçakale olayından sonra NATO’nun yaptığı açıklama son derece güçlüydü. İttifakla yakın bir diyalog içinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Patriot’lar daha önce iki defa Türkiye’ye geldi
Türkiye geçmişte de iki defa Patriot füze savunma sistemi talebinde bulundu. Bu iki talep de ABD’nin Irak müdahaleleri sırasında gerçekleşti. Türkiye’ye 1990’larda ve 2000’lerde, iki Irak müdahalesi esnasında Patriot füzeleri getirildi. Her iki örnekte de füzeler Hollanda’dan sevk edildi.

Serkan Demirtaş’ın görüşünü aldığı NATO üyesi ülkenin diplomatlığını yapan bir kaynak, “Türkiye yakında böyle bir talepte bulunursa şaşırmam. Suriye’deki durum gittikçe kötüleşiyor ve gerekli güvenlik önlemlerini almak Türkiye’nin hakkı” dedi.

Akçakale olayından sonra sınıra birlikler sevk edilmesinin yanı sıra, Kürecik’teki NATO radarının da Suriye’ye çevrildiği iddia edilmişti.