Kürtçe bir tek Erdoğan'a serbest

Diyarbakır'ın DTP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 29 Mart yerel seçimleri öncesi Gün TV'de katıldığı programda Kürtçe konuştuğu için ifade verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Kısa bir süre önce Kürtçe "yeni yılınız kutlu olsun" yazılı kart nedeniyle yargılanan ve beraat eden Diyarbakır'ın DTP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ikinci kez "Kürtçe konuşma" nedeniyle ifade verdi.

Baydemir, 29 Mart yerel seçimleri öncesi Diyarbakır'da yayın yapan Gün Tv'nin 15 dakikalık seçim programına katılarak Kürtçe konuştuğu için Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından hakkında 298 Sayılı Seçim Yasası ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nu ihlal ettiği gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

İfadesinde Türkçe'nin nasıl Türkiye'nin gerçeği ise Kürtçe'nin de bu ülkenin gerçeği ve zenginliği olduğunu vurgulayan Baydemir, "Hem söz konusu televizyon kanalı açısından hem de benim açımdan soruşturma konusu olması ülkemizin kültürel haklar bağlamında kat ettiği mesafe ile kat etmesi gereken mesafe ile ciddi bir şekilde çelişmektedir. Bir yandan ulusal bazda TRT 6'da Kürtçe yayın yapılırken ve alt yazı verilmezken bir yerel televizyon kanalının ve yurttaşın büyük bir çoğunluğunun Kürtçe konuştuğu bir kentte 15 dakikalık canlı yayın programından dolayı kapatılması program katılımcısına soruşturma açılması ciddi bir tezattır" dedi.

Baydemir'in avukatı Muharrem Erbey ise, Seçim Yasası ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 81'inci maddesinin günün koşullarına cevap vermediğini belirterek, "Müvekkilimin konuşma yaptığı dönemde Başbakan Erdoğan Diyarbakır'da seçim mitingi düzenlemiş ve bu miting TRT 6'dan canlı olarak Kürtçe çeviri ile Türkçe alt yazısız verilmişti. Başbakan hakkında 298 Sayılı Seçim mevzuatına uymadığı gerekçesi ile dava ve soruşturma açılmadı. Müvekkilim Kürtçe konuşarak kendi seçmenlerine duygularını düşüncelerini aktarmıştır. Suç işleme kastı yoktur" dedi.