Alçaklığın Sınırları

Bir grup Letonya vatandaşı, Rus kapitalist Roman Abromovi&ccedil&rsquoe &uumllkelerini satın alması i&ccedilin mektup yazmışlar. İmzaların bir kısmı sanal ortamda toplandığı i&ccedilin ka&ccedil tane Letonyalının bu işe destek verdiğini tam olarak bilemiyoruz. Ancak b&oumlyle bir girişimin ve bu girişime destek verenlerin olduğu ortada.

&Uumlstelik Letonyalıların bu konuda sicili de pek parlak değil. Krizin derinleşmeye başladığı ilk g&uumlnlerde aynı adamlar mı bilinmez, bir grup Letonyalı bu defa da İsve&ccedil&rsquoin &uumllkelerini işgal etmelerini istemişti.

Adı ge&ccedilen &uumllke Avrupa Birliği &uumlyesi&hellip Letonya&rsquonın diğer Baltık &uumllkeleriyle birlikte Avrupa Birliği&rsquone girişinde nasıl b&uumly&uumlk kutlamalar yapıldığı da hatırlanacaktır. Şimdi krizin pen&ccedilesinde can &ccedilekişen bir &uumllkeye d&oumln&uumlşen Letonyalıların b&uumly&uumlk bir b&oumll&uumlm&uuml, AB&rsquoye girerken muhtemelen tarihin iyi anlamda sonunun geldiğini d&uumlş&uumln&uumlyorlardı. &Oumlyle ya &uumllke &ldquososyalizmin demir pen&ccedilesinden&rdquo ve &ldquoRus tasallutundan&rdquo kurtulmuş, yıllardır &oumlzlemini &ccedilektiği Batı&rsquoya kavuşmuştu.

Baltık &uumllkelerinde kom&uumlnizmin yasadışı ilan edilmesi ve bu &uumllkelerin hemen hepsinde faşizmin y&uumlkselmeye başlaması da aynı yıllara denk gelir. &Oumlylesi bir mutluluk tablosu zaten başka t&uumlrl&uuml nasıl tamamlanabilir&hellip

İnsanoğlu hep daha fazlasını istiyor. Avrupa Birliği işgali Letonyalılara yetmemiş olacak ki şimdi başka t&uumlrl&uuml işgallerin arayışına giriyorlar.

Moda deyimle, birka&ccedil tane abuk sabuk adamın yaptıklarını t&uumlm Letonya&rsquoya mal edemeyiz diye bir c&uumlmle kurmanın da manası yok ne yazık ki. Keşke &oumlyle olsa&hellip Ama AB&rsquoye girişin t&uumlm &uumllkece kutlanmasını, sosyalizmden geriye kalanlara g&oumlz&uuml d&oumlnm&uumlş bir vahşetle saldırılmasını, sola ve azınlıklara uygulanan toplu baskıyı ne yapacağız. Bunları da mı birka&ccedil tane abuk sabuk adam yapmıştı?

Bu abuk sabuk adamlar Letonyalıların arasında medeni cesaret sahibi olanlardır. Bu girişim daha fazla destek bulmamışsa bu daha &ccedilok insanın b&oumlyle d&uumlş&uumlnmediğinden değil, buna benzer sebepler nedeniyledir.

Letonya ve benzerleri ne yazık ki hi&ccedil şaşırtmıyor. Bu &uumllkede onurlu bir sosyalist ge&ccedilmişle &oumlzdeşleşen değerlere ya da başka &uumllkelerde farklı bi&ccedilim ve h&uumlviyet kazanan insanlıkla ilgili iyi olan her şeye k&uumlfretmeyi, bunları reddetmeyi marifet sayanların sonu d&uumlnyanın değişik yerlerinde de farklı olmuyor. İnsanlar bir kere al&ccedilalmaya başlayınca kendisini durduramıyor.

T&uumlrkiye daha oralara gelmedi diye sevinmenin de ne yazık ki sınırları var.

Evet, T&uumlrkiye&rsquonin oralara gelmesine daha var. Ama T&uumlrkiye o kadar d&uumlşmez demenin maalesef hi&ccedilbir dayanağı yok.

Şimdilik Abramovi&ccedil&rsquoe gel &uumllkeyi satın al diyen yok. Ancak aynı adama mağlubiyet sonrası, takımı d&uumlzl&uumlğe &ccedilıkarmak i&ccedilin kul&uumlb&uuml satın al diyen bir s&uumlr&uuml &ldquob&uumly&uumlk takım&rdquo taraftarı var. Mantık da hi&ccedil farklı değil&hellip Yine bizzat o kişilerin &uumllke i&ccedilin de benzer bir &ccedil&oumlz&uumlm&uuml d&uumlş&uumlnmediklerinin bir garantisi var mı? Mantık aynı olduktan sonra, &oumll&ccedileği biraz b&uumly&uumltmenin &oumln&uumlnde ne engel olabilir ki? Takım i&ccedilin &uumlst &uumlste alınan birka&ccedil mağlubiyet d&uumlş&uumlnce zincirini tetikliyorsa, &oumlrnekte g&oumlr&uumlld&uumlğ&uuml gibi &uumllke i&ccedilin de aynı &ccedil&oumlz&uumlm&uumln d&uumlş&uumln&uumllmesi i&ccedilin bir b&uumly&uumlk kriz yetiyor. 2009&rsquoda ekonomi T&uumlrkiye&rsquode daha da k&oumlt&uumlleşip koşullar aynı &oumll&ccedil&uumlde ağırlaştığında kimin kafasında neler tetiklenecek g&oumlreceğiz. &Ccedil&uumlr&uumlmeye başlamış bir topluluğun T&uumlrkiye&rsquode nerelere savrulacağına hep birlikte tanık olacağız.

Taraftarları l&uumlmpenlik ve cahillikle itham etmeden bir nefes alın ve her yerde rastlayabileceğiniz k&uuml&ccedil&uumlk borsa yatırımcılarını hatırlayın.

Tatlı k&acircrlar peşinde, yırtmak i&ccedilin borsada k&acircğıt alıp satan bu topluluğun T&uumlrkiye&rsquonin i&ccedil ve dış politikası hakkındaki fikri endeksin yukarı aşağı oynamalarına g&oumlre değişir. T&uumlrkiye ABD&rsquonin planlarına dahil mi olmaktadır, memleket arazileri peşkeş mi &ccedilekilmektedir, milyonlarca emek&ccediliyi ilgilendiren sosyal g&uumlvence sistemi tasfiye mi edilmektedir, hi&ccedil fark etmez&hellip Borsa inmesin, k&acircğıtlar değer kaybetmesin, beyefendiler, hanımefendiler zarar etmesin yeter. T&uumlrkiye işgal edilmiş, s&oumlm&uumlrge haline gelmiş, gericilik toplumsal ve siyasi yaşantıyı belirler olmuş, memleket b&oumll&uumlnm&uumlş, kimin umurunda. T&uumlm kararları onlar adına borsa endeksi veriyor nasıl olsa. Y&uumlkseliyorsa sorun yok, iniyorsa yanlış işler yapılıyor. Bir memleket işte b&oumlyle y&oumlnetiliyor.

Şimdi bu zavallılar ne olduğunu anlamaya &ccedilalışıyor. &Oumlyle ya, her şey yolundayken, emperyalizmden gelen t&uumlm talimatlara uyulup borsa endeksi hep yukarıya doğru giderken, bizzat emperyalist merkezlerden başlayan bir dalganın nasıl ortalığı silip s&uumlp&uumlrd&uumlğ&uumln&uuml, ellerindeki kağıtların nasıl patladığını tahlil edemiyorlar. Okuyorlar, d&uumlş&uumln&uumlyorlar ama olmuyor, bir &ccedilıkış yolu bulamıyorlar. Varacakları yer Letonyalıların vardıkları yerden veya d&uumlnyanın başka yerinde b&oumlyle d&uumlş&uumlnenlerin ulaşacağı son duraktan farklı değildir.

Kendi kaderini eline alırken y&uumlcelen insanoğlu al&ccedilalmaya başladıktan sonra pespayelikte sınır tanımıyor.

Yeni yılda bu &ccedil&uumlr&uumlmeyi hep birlikte durdurabilmek dileğiyle&hellip