Kim bu Black Block?

Geçtiğimiz cumartesi günü ‘öfkelilerin’ protestosunda boy gösterip Roma’nın altını üstüne getirdiler. Siyah bereli ve maskeliydiler. Çevredeki araçları ateşe verdiler, mağazaların vitrinlerini kırdılar, bankaları hedef aldılar, yoldan geçenlere taş attılar, demir çubuklarla saldırdılar. “Krizin faturasını bize kesemezsiniz” diye meydana çıkan İtalyan öfkelilerin arasına karıştılar.

Roma yanarken herkes ortalığı savaş yerine çeviren bu kişilerin kim olduğunu soruyordu? Kimi daha önce Torino Lyon arasında planlanan ve yöredeki ormanlık alanı haritadan silen hızlı tren projesini protesto eden Val Suşa hareketi içinde de olduklarını söyledi, kimi Berlusconi’nin parayla satın aldığı provakatörler olabileceğini iddia etti, kimi web ortamında filizlenen belirli bir siyasi formasyonu olmayan, ideolojiden yoksun anarşist bir grup olduklarının altını çizdi, kimileri de sosyal merkezlere devam eden aşırı uçtaki gruplar olduklarından dem vurdu.

Sözün kısası çok şey yazıldı, çizildi Black Block konusunda ama hiç kimse vandalça yaklaşımlarıyla, şiddeti meydana taşıyan, kimliklerini özenle gizleyen bu kişilerin kim olduğunu anlatamadı.

Dünkü La Repubblica gazetesi “Meydanların şiddetli patronları” başlığını attığı haberde Black Block’un kim ya da kimler olduğunu soruyordu. Black Block’un sanal ortamda doğduğu, bu oluşum içinde sosyal merkezlere giden gençler, neofaşistler ve futbol maçlarındaki ultraların yeraldığı iddia edildi. Bu çok farklı yapı, kültür ve siyasi çizgiden gelen gençlerin kuzeyde Alto Adige’den güneyde Sicilya adasına uzanan geniş bir coğrafyadan yola çıktıkları, sanal ortamda tanıştıkları ve Roma’ya geldikleri öne sürüldü.

Yunanistan’da eğitildiler iddiası
İtalyan polisinin elini kolunu bağlayan, ortalığı yangın yerine çeviren Black Block’un sanıldığı üzere tesadüfen patlak veren bir hareket olmadığı, belirli bir siyasal eğitimden geçtikleri, protestolarda özellikle şiddeti benimsedikleri vurgulandı. İl Manifesto gazetesinde olaylı 15 ekimin hemen ardından yer verilen bir haberde İtalyan Black Block’unun Yunanistan’daki deneyimli militanlarca eğitildiği bile iddia edildi.

İtalyan gizli servisinin hazırladığı raporda Black Block, karmaşık bir galaksi şeklinde tanımlanıyor. Aşırı sağcı ve anarşist gençlerle, futbol maçlarında sorun çıkaran ultralardan meydana geldiğine dikkat çekilen bu karmaşık grup, bir protesto, miting vs siyasi toplantı olduğu zaman meydanlara sızıyor, provokatörce bir yaklaşımla şiddet eylemlerini körüklüyor. İtalyan Black-Block’u içinde sayıca az olsa da çoğu Fransa’dan bir grup aktivistin de yer aldığı bilgisi veriliyor. İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni bile olaylı cumartesi gününün ardından Black Block’un İtalya’daki mevcut sol partiler ve siyasi oluşumlarla herhangi bir bağının olmadığını açıklamıştı

Roma’nın ardından Çizme’de gözler, bugün Torino-Lyon arasındaki hızlı tren projesini protesto edecek olan No Tav hareketine odaklandı. Black Block’un kara maskelilerinin No Tav aktivistlerinin arasına karışarak şiddet barındıran eylemler gerçekleştirebileceği düşünülüyor.

Başkentte çıkan olaylarda elinde tuttuğu bir yangın söndürücüyü polisin üzerine atmayan hazırlanırken fotoğrafı çekilen, bu fotoğraf üzerine hemen yakalanan Fabrizio Filippi, ifadesinde alevleri söndürmek için yangın söndürücüyü aldığını anlattı.

Babası ve annesi bir bankada memur, ağabeyi meteorolog olan Fabrizio’nun ailesi, “Biz Fabrizio’nun Roma’da üniversiteye devam ettiğini sanıyorduk, çok şaşırdık” demekle yetindi. Facebook’taki sayfasında tenisi, rap müziği ve rave partileri sevdiğini yazan Fabrizio gibi San Giovanni meydanının yolunu tutan binlerce Black Block’un maskesi bakalım ne zaman düşecek?

Black Block konusunda bir hayli kaygılı konuşan Roma La Sapienza Üniversitesi’nde görevli krimonolog Giulio Vasaturo’nun sözleri üzerinde düşünmekte yarar var, “Bu gençlerin hiçbiri siyasi ve teorik açıdan bir birikime ve kültüre sahip değil. Herhangi bir ideolojiye sahip olmadıkları için fikir üretmekten çok eyleme, özellikle de içinde şiddet barındıran eyleme yöneldiler. Roma’da solcu gençlerin arasında aşırı sağcılar, futbol dünyasının ultraları ve anarşistler biraradaydı.”

[email protected]