Beretta tabanca meraklısı Türkler

Aslı Deniz Kayabal'ın “Beretta tabanca meraklısı Türkler” başlıklı yazısı 1 Nisan 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İtalya’nın modası, şarabı ve mutfağı kadar son yıllarda yıldızı parlayan bir başka sektörü: Silah endüstrisi. Gitgide büyüyen bir sektörden söz ediliyor. 45 bin ziyaretçi çekmeyi başaran silah fuarı bir yana, Brescia’da hafif silahların üretim merkezi Val Trompia, bu endüstrinin ana damarı konumunda.Trompia vadisindeki fabrikalarda olimpiyatlarda poligonda kullanılan silahların yanı sıra, birçok diktatörün ordularına satılan silahlar da üretiliyor.

İtalya’dan yurtdışına satılan silahlarda hiçbir kontrol mekanizması yok. Sivil amaçlı silah alımında Türkiye, ABD ve Rusya’nın ardından İtalyan yapımı silahlara yatırım yapan üçüncü ülke konumunda. “Made in Italy” silahlara Türkiye’nin yanı sıra Güney Afrika, Meksika, Fas, İsrail, Lübnan, Cezayir ve Türkmenistan’dan da yoğun talep var. 2010’da Çizme’den en çok silah satın alan ülke vatandaşları arasında, Mısır ve Libya’nın da adı geçiyor.

L’Unita’ gazetesinin cumartesi eki Left’de yayımlanan dosya haberde, Çizme’den yabancı ülkelere yapılan ihracatta Türkiye dikkat çeken bir pozisyona sahip. İtalya’dan son üç yılda silah satın alan Türk vatandaşlarının sayısı katlanarak tırmanırken, 2012’nin Ocak-Eylül ayları arasında Türklerin toplam 26 milyon avroluk siparişte bulundukları vurgulanıyor.

Çizme’den silah satın alan ülkeler arasında birinci sıraya oturan ABD’de Steven Spielberg, Clint Estwood gibi ünlü müşterilerin yanı sıra, 2009 Nisanı’nda New York’da Binghampton göçmen bürosunda 13 kişiyi öldüren Jiverly Voong’un da adı dikkat çekiyor. ABD’de sıkça tanık olduğumuz silahlı saldırılara karşın Brescia’da üretilen hafif silahlara olan talebin, ABD’de 2012 yılında yüzde 100 arttığı vurgulanıyor. Bu trafikte Suriyeli muhaliflere silah aktarımı yapan ülkelerden biri olan Libya’da da İtalyan yapımı silahlara 2,4 milyon avro tutarında harcama yapıldığı belirtiliyor.

İtalya’da silah üreticisi firmaların geçtiğimiz 2009 ve 2010 yıllarında Hüsnü Mübarek ve Muammer Kaddafi rejimleri döneminde kasalarını doldurdukları vurgulanıyor. Kaddafi’nin 2009’da Benelli marka tüfek, yarı otomatik tabanca ve Beretta marka tabancadan oluşan toplam 8 bin 200 parçalık silah siparişinde bulunduğu, Kaddafi’nin ardından 2011’de Alexandre Lukaşenko’nun 1 milyon avroluk silah satın aldığı dile getiriliyor. Silah satışı sektöründe öne çıkan son ülke ise, Güney Afrika. Şubat ayı sonunda Brescia’daki Val Trompia’ya Güney Afrikalı bir delegasyonun silah satın almak için geldiği, bu ziyaretin ardından kısa bir süre sonra ünlü atlet Oscar Pistorius’un model sevgilisi Reva Steenkamp’ı 9 kalibrelik yarı otomatik İtalyan yapımı bir silahla öldürdüğü anımsatılıyor.

Paskalya tatilini sönük bir biçimde kutlayan İtalya’da tırmanan yoksulluğa çözüm olması için kurulan “sosyal marketler”in sayısı hızla çoğalırken, İtalya’daki hafif silah üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştirildiği Brescia’daki Val Trompia, ekonomik krizden pek etkilenmiş gibi görünmüyor.