Andrea Doria, Libya açıklarında

İtalya bir yandan hükümet kriziyle boğuşuyor öte yandan kriz anaforundan çıkamamanın ağırlığını yaşıyor. Suriye yönünde esen savaş rüzgarlarında ise ABD ve Fransa’nın peşi sıra gidiyor. Washington ve Paris’in başını çektiği savaş oyununda Roma, Çizme’deki avcı bombardıman uçaklarının iniş kalkış yapabilecekleri üsleri ile mevcut. Bununla da sınırlı kalmayan İtalyan hükümeti, Libya açıklarına iki savaş gemisi gönderdi.

Bu savaş gemilerinden biri olan Andrea Doria, Taranto limanından yola çıktı. Libya açıklarında demirleyen Andrea Doria’nın askeri görevi Doğu Akdeniz’de Suriye’ye saldırı planı yapan ABD ve Fransız birliklerine kalkan olmak. İtalyan hükümetinden yapılan bir başka resmi açıklamaya bakılırsa Andrea Doria, Unifil çatısı altında görev yapan İtalyan birliklerini gözetecek.

Andrea Doria’nın marifetleri
İtalyan askeri gemisinin teknik marifetleri konusunda medya çok şey yazıyor. Kimi askerler geminin helikopterler aracılığıyla ileri düzeyde kuşatma yeteneğine sahip olduğuna vurgu yaparken, gökyüzünden gelebilecek olası füze saldırılarına karşı püskürtme işlevine sahip olduğu anlatılıyor. Andrea Doria konusunda gazeteciler onlarca öykü anlatıp dursa da, 2005 yapımı geminin Paams füze sistemiyle donatıldığı aktarılıyor. Bu sistem Aster 15 ve Aster 30 füzelerinin fırlatılmasına ds olanak sağlıyor.

Suriye konusunda her fırsatta “barışçı bir misyon”la yola çıktığına vurgu yapan İtalya, Andrea Doria dışında ikinci bir savaş gemisiyle de Akdeniz sularında. Suriye’de patlayacak olası bir savaşta Maestrale de destek verecek. Bu ikinci savaş gemisinin de birkaç gün içinde yola çıkması bekleniyor. Suriye’de yaşanacak çatışmaların Kaddafi sonrası kaos ortamına sürüklenen Libya’yı da etkileyeceği tahmin ediliyor. İtalyanları en kaygılandıran da, Libya’da konumlandırılan 1.200 asker.

Çizme’de Suriye’ye olası bir askeri müdahaleye karşı cılız barışçı protestolar düzenlense de Letta’nın yönetimindeki hükümet ABD ve Fransa’nın peşine takılmaktan vazgeçmiyor. Gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 40’ları aştığı, COOP marketlerinin yaptığı araştırmada savaş sonrası ilk defa gıda maddelerinde kesintiye giden İtalyanları ve İtalya’yı güç günler bekliyor. Kendi gelecekleri konusunda karamsarlaşan ve çözümü Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelere göç etmekte arayan gençler ile Suriye’deki çatışma ortamından kaçan ve İtalya’ya gelen 2 milyon Suriyeli sığınmacı arasında sıkışan hükümet, savaşa destek vermekten kaçınmıyor.

[email protected]