Covid-19 salgını nedeniyle 80 milyon çocuk difteri, kızamık ve çocuk felci riski altında

Covid-19 birçok ülkede aşılama çalışmalarının aksamasına neden olurken, 1 yaşından küçük 80 milyon çocuk difteri, kızamık, çocuk felci riski yaşıyor.

Haber Merkezi

Covid-19 salgını en az 68 ülkede rutin aşılama çalışmalarının aksamasına yol açtı. Buna bağlı olarak bugün 1 yaşından küçük 80 milyon çocuk difteri, kızamık, çocuk felci riski yaşıyor.

27 ülkede kızamık, 38 ülkede ise çocuk felci aşı kampanyaları salgından olumsuz şekilde etkilendi. 

DSÖ başkanı Dr. Ghebreyesus aşılamanın halk sağlığı açısından en güçlü ve temel koruma aracı olduğunu ve Covid-19 salgını nedeniyle kesintiye uğrayan aşılama çalışmalarının aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı on yıllardır elde edilmiş kazanımları tehdit ettiğini belirtti.

Aşılama çalışmalarının kesintiye uğramasının nedenleri farklı. Kimi aileler salgın günlerinde evlerinden çıkmak istemiyor. Kimi zaman ise sağlık çalışanları yolculuk kısıtlamalarından dolayı çocuklara ulaşmayı başaramıyor.

DSÖ aşı kampanyalarının kesilmemesi konusunda ülkeleri destekleyici bir rehber yayımladı. Rehberde ülkelere yerel dinamiklere göre özel risk değerlendirmesi yapmaları öneriliyor.