Beşar Esad, Suriye'nin petrol alanlarını ABD’den koruma planını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Petrolü tutacağız’ politikasına karşı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ‘sonunda gitmek zorunda kalacaklar’ dedi.

soL - Dış Haberler

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Çin merkezli Phoenix Television'a verdiği söyleşide ABD askeri kuvvetlerinin hükümetin izni veya BM'nin yetkisi olmadan ülkede yürüttüğü yasadışı faliyetlerden çekilmesi için iki hedefe ulaşılması gerektiğini açıkladı.

Esad, ilk olarak, ABD’nin IŞİD gibi grupları Suriye’de kalmak için bahane olarak kullandığını hatırlatarak Suriye topraklarındaki tüm cihatçı grupların temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı, ikinci adımın Washington’un “yerel müttefiklerini”, dış güçler yerine Suriye hükümetiyle birleştirmeye ikna etmek olduğunu söyledi.

Esad, "Bu gruplar, bir şekilde, özellikle de diyalog yoluyla, Suriye'deki tüm çıkarlarımıza, vatanlarının onları kucakladıkları ve Suriye devletinin tüm bölgelerini özgürleştirme çabalarına katılmaları konusunda ikna edilmeli" dedi.

BU İKİ HEDEF GERÇEKLEŞİRSE ABD’NİN UMUDU YOK

Suriye Cumhurbaşkanı, bu iki hedefe ulaşıldığında, ABD’nin Suriye’de kalmak için “umudu” olmayacağını söyledi. Esad bu koşullar gerçekleştiğinde eğer ABD çekilmezse “Irak’takiyle benzer halk direnişi ile karşı karşıya kalacak” dedi ve ABD'nin sonunda gitmek zorunda kalacağını söyledi.

TRUMP ‘PETROLÜ SEVİYORUM, PETROLÜ TUTUYORUZ’

ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın başlarında, görev süresi boyunca ikinci kez ABD askerlerinin Suriye topraklarından ayrılacağını açıklamış ancak günler sonra, ABD birliklerinin ülkenin doğusunda bulunan petrol sahalarını tutacağını söylemişti. Trump “Petrolü tutacağız, petrolü seviyorum, petrol bizde kalacak” demişti.