Yargıtay Onursal Başkanı: Anayasal bir devletimiz yok

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye'nin Anayasal bir devlet olmadığını, mevcut anayasının halk için değil devlet için yapıldığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Kastamonu Barosu'nun, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlediği, "Türkiye'de Demokrasi" konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'de Anayasa'nın yeniden yazılması gerektiğini söyleyen Selçuk, mevcut 1982 yasasının "halkından insanından korktuğu için devletin kendini güvence altına alması" amacıyla hazırlandığını söyledi. Selçuk, "Bu yüzden Türkiye anayasal bir devlet değildir, anayasalı bir devlettir" dedi.

Selçuk şöyle konuştu: "Görünüşte bir anayasası vardır, Türk halkı, bunu çözmek zorundadır. Anayasayı Orasından burasından, çekiştirerek, düzelterek bu anayasayı düzeltemezsiniz. Bireye karşı yapılan Anayasası Türkiye kaldırmak ve bunun çok örnekleri vardır. Onlardan yararlanarak, Avrupa Birliği'ne sokacak bir anayasayı yapmak zorundadır.1982 Anayasası bizi AB'ye sokmayacaktır. Bir metni düzeltmek, yeniden yazmaktan zordur. Türkiye bunu mutlaka başarmak zorundadır. Seçmenler kendilerini yönetenlerini buna zorlamak durumundadır. Bu anayasa ile demokrasi de işlemez, AB'ye de girilmez."

AKP'nin hazırlıklarına başladığı belirtilen yeni Anayasa çalışmalarına denk gelen konuşmasında Selçuk, "kimse kendisi için anayasa yapmamalı" dedi. Anayasa hazırlıkları için herkesin görüşünün alınmasını isteyen Selçuk "buna göre bir anayasa hazırlanmalıdır" dedi.

Selçuk daha önce yaptığı konuşmasında Ergenekon operasyonunu değerlendirmiş ve "20 yıllık meslek hayatımda böyle iddianame görmedim" sözleriyle gündeme gelmişti.