Sağlık sistemi çöktü

Aslı Deniz Kayabal'ın “Sağlık sistemi çöktü” başlıklı yazısı 25 Şubat 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Sandık başına giden İtalyanlar, 24-25 Şubat seçimleriyle ilgili ilk sonuçları, bugün akşam saatlerinde alacak. Son dakikaya kadar “Kime oy vereceğiz?” diye birbirlerine soran kararsız seçmenlerin tercihini verilen oylar ortaya koyacak. Seçim telaşının ardından Çizme’nin gündeminde gelecek 28 Şubat’ta Papa XVI. Benediktüs’ün istifası, Vatikan’ı hedef alan skandallar ve Katolik kilisesinin çatısı altında süre gelen iktidar mücadeleleri yer alıyor.

Ancak İtalya’da genel seçim ve Vatikan’da yaşanan kriz kadar önemli bir başka konu, “Çöken sağlık sistemi”. Rakamlar tanınan birçok hastanenin 10 milyar avroyu aşan borç batağına saplandığını. 2 bin hasta yatağının kesildiğini, 1.500 sağlık personelinin işine son verildiğini ortaya koyuyor.

Sağlık sektöründe yaşanan deprem, kuzeyden güneye birçok bölgede hissedilse de Roma’nın başkenti olduğu Lazio bölgesi ulusal düzeydeki çöküntünün aynası niteliğinde. Başkent Roma’da son üç ayda dört devlet hastanesi kapısına kilit koymak zorunda kaldı. Bu hastanelerde görev yapan 1.500 sağlık personeli ve teknik ekip çalışanı işini yitirdi. İtalya’nın tarihinde sağlık personeli ilk kez açlık grevine giderken Vatikan’ın finanse ettiği ünlü sağlık merkezleri ve hastaneler de bu krizden payını aldı.

Roma’daki birçok hastanede laboratuvarlarda tahlil yapılamıyor, hastanelerde yeterli sayıda yatak olmadığı için hastalar sedyelerde bekletiliyor, Lazio bölgesi başta olmak üzere yıllarca bölgesel idare ve dini vakıflardan maddi destek alan ve bütçeleri kontrolsüz harcamalarla kabaran başka bölgelerdeki hastanelerin 10 milyar avroyu aşan borçları var. 49 devlet hastanesini Roma’da satışa çıkaran Sağlık Bakanlığı, bu kuruluşları daha sonra ekonomik rakamlara kiralaşa da, bu da sağlık hizmetlerinde saplanılan bataklıktan çıkmaya yetmiyor.

2006-2012 yılları arasında bir çok hastane kapandı, Roma’nın ünlü hastanelerinden San Camillo’da savaş bölgelerindeki seyyar hastaneleri anımsatan biçimde hastaların acil serviste yerde muayene edildiği aktarılıyor.

Sağlık harcamalarında 2012 yılında 144 milyon avro, 2013’de 225 milyon avro kesinti yapıldı. Çgil sendikası Milano’nun başkenti olduğu Lombardiya bölgesinde geçici iş sözleşmesiyle çalıştırılan 3 bin sağlık personelinin sözleşmelerinin yenilenmeyeceğine dikkat çekiyor. Milano’nun ünlü hastanelerinden San Raffaele’de 244, Gruppo Multimedica’da 371 kişinin işine son verildi.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...