Tezkere Meclis'te kabul edildi

Irak ve Suriye'ye yönelik sınır ötesi harekat yetkisini 1 yıl daha uzatan tezkere Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Irak ve Suriye'ye yönelik sınır ötesi harekat yetkisini 1 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesini öngören tezkere, AKP, CHP, MHP ve İYİP'in oylarıyla kabul edildi.

30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılan tezkere "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması" için Cumhurbaşkanına yetki veriyor.

İYİP'TEN 'TEREDDÜTSÜZ', MHP'DEN 'TOPYEKÜN' DESTEK

Genel Kurulda tezkereye dair yapılan görüşmelerde İYİP grubu adına konuşan Aytun Çıray "Biz, tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bu izin yetkisini vermekte ve bu yetkiyi özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Millî Savunma Bakanlığına emanet etmekte hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz" dedi.

MHP grubu adına konuşan Erkan Akçay ise "güvenli bölge"nin inşasıyla Suriyeli sığınmacılar için uygun bir "iskân ortamı" sağlanacağını ileri sürdü. Akçay "Bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere imar, inşa ve bayındırlık faaliyetleri süratle tamamlanmalıdır" dedi. Akçay "Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu mücadelede devletimizle, milletimizle ve Hükûmetimizle biriz, beraberiz. Bu aşamada millî iradenin tecelligâhı Meclisimize çağrımız, millî birlik ve beraberliğimizi muhafaza ederek bu tezkereye ve Türk Silahlı Kuvvetlerine topyekûn destek olmaktır" diye konuştu.

CHP 'BÖLGE BARIŞI İÇİN' EVET DEMİŞ

CHP Grubu adına konuşan Engin Özkoç ise tezkereye hayır dememelerinin nedeninin Suriye'deki Türk askerlerinin can güvenliği ve bölge barışı olduğunu öne sürdü. Özkoç şöyle konuştu: "Türk ordusu vatanın ve cumhuriyetin bekçisidir. Ordumuzu sakın ola daha fazla yıpratmayınız. Onlar bizim çocuklarımız, onlar bizim göz bebeğimizdir. Şimdi yetki istiyorsunuz, 'TSK gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunabilsin' diyorsunuz. Yanlış dış politikanız nedeniyle bugüne kadar karşı karşıya kaldığımız bir gerçek var: Bizim askerlerimiz maalesef oradalar. Onların can güvenliği ve hayatı bizim her şeyimizdir. 'Hayır' demememizin evlatlarımız için olduğunu gayet iyi bilin, vatanımızın onuru için olduğunu gayet iyi bilin, bölgenin barışı için olduğunu gayet iyi bilin. Biz, vatanımızın, milletimizin, ordumuzun, bayrağımızın yanında durmaya devam edeceğiz. Siz de artık gerçekleri görün ve emperyalistlerin eş başkanlığını yapmaktan vazgeçin."

ERDOĞAN İMZALI TEZKERENİN TALEP BÖLÜMÜ

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'e gönderdiği tezkerenin talep bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye'nin millî güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı millî güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 02/10/2014 tarihli ve 1071 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile verilen ve son olarak 03/10/2018 tarihli ve 1199 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile 30/10/2019 tarihine kadar uzatılan izin süresinin 30/10/2019 tarihinden itibaren bir yıl uzatılması hususunda gereğini Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bilgilerinize sunarım."