Çavuşoğlu: 'Güvenli bölgede DEAŞ'lıların sorumluluğu bizim'

CNN Türk’te Hande Fırat’ın programında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Güvenli bölgede DEAŞ'lıların sorumluluğu bizim' dedi. 'Harekat için takvimlendirme yapmak doğru bir şey olmaz' diyen Çavuşoğlu, harekat sırasında 30 km'lik sınırı aşmayacaklarını söyledi.

soL - Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk’te Hande Fırat’ın programında Suriye’nin kuzeyindeki harekata dair açıklamalarda bulundu. Operasyonun amacı 30 km'lik bir güvenli bölge oluşturmak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Akçakale'ye Nusaybin'e gelen roketlerin menzili aşağı yukarı 30 km kadar. Biz 30 km aşağısına indiğimiz zaman bu tehdit ortadan kalkıyor. Türkiye 30 km'nin altına geçmeyi planlamıyor. Sadece birkaç yerde 1 km içeri girilebilir o da birkaç köyün sınırından kaynaklı olabilir." dedi.

Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı harekatını IŞİD'e karşı yaptıklarını söylerken "Fırat Kalkanı operasyonunda DAEŞ’i temizledik, Afrin’den artık terörist çıkmaz.” dedi.

 

'GÜVENLİ BÖLGEDE IŞİD'İN SORUMLUĞU BİZİM'

Kurulacak olan güvenli bölgede IŞİD'in sorumluğunun kendilerinde olduğunu söyleyen Bakan, "Güvenli bölgede kalan DEAŞ'lıların sorumluluğu bizim. YPG, DEAŞ'lıları elinde silah olarak tutuyor. Cumhurbaşkanı DEAŞ'lılarla ilgili mesaj verdi.” dedi.

"Operasyonun amacı teröristleri çıkarmak." diyen Çavuşoğlu, 30 km'nin altına inmeyi planlamadıklarını söyleyerek "Harekat için takvimlendirme yapmak doğru bir şey olmaz. Bir an önce bölgede istikrar sağlanmalı.” dedi.

'ESAD'LA NEYİ KONUŞACAKSINIZ?'

Suriye hükümetiyle ilişkilerinin "iyi olmadığının" zaten bilindiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, harekatın Suriye hükümetine karşı olmadığını söyledi.

"Rejimle bir ilişkimiz yok, siyasi süreç bitince Suriye'nin başına kim geçerse onunla ilişkilerimizi normalleştiririz.” diyen Çavuşoğlu, Suriye'yi mevcut Beşar Esad hükümetinin yönetmesi durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerineyse "Esad Suriye’yi normalleştiremez, Suriye’yi birleştiren bir insan olamaz bu kadar insanı öldürdükten sonra... 1 milyon kişiyi öldüren bir kişiyle neyi konuşacaksınız?" cevabını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye ve Türkiye hükümetleri arasında diyalog kurmaya ortam yaratmaya hazır olduğunu söylemesi üzerineyse Çavuşoğlu "harekat başlamadan önce telefonla görüştük, [İran Dışişleri Bakanı Cevad] Zarif'lede görüştük, harekat hakkında bilgi verdik. Sınır bütünlüğüne destek olduğunuz için teşekkür ederim dedi, Zarif de aynı şeyi söyledi." dedi.

Harekatın başlamasının ardından İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den derhal askerlerini geri çekmesini talep etmişti.