Başbakan ‘zenginlerin hükümeti değiliz’ diyor ama ya ölen 42 işçi!

Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada “biz zenginlerin hükümeti değiliz” demişti. Buna karşın ülke gelirinin yüzde 32,4’ünü alan Türkiye’nin en zengin yüzde 10'u zenginlik içinde yaşarken, işçilerin payına Şubat ayında da ölmek düştü. Şubat ayında iş cinayetlerinde en az 42 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetleri kadın, erkek, çocuk demeden, ülkenin dört bir yanında Şubat ayında da devam etti. Bu ay İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin tespit edebildiği en az 42 işçi ölümü gerçekleşirken, böylelikle yeni yılla birlikte 104 işçi hayatını kaybetmiş oldu.

Ölümler en çok enerji, inşaat ve gıda sektöründe yaşandı…
Elektrik çarpması ve direkten düşmelerle gündeme gelen enerji sektöründe bu sefer baraj kapaklarının patlamasıyla 10 işçi hayatını kaybetti. İnşaatlarda ise bu ay özellikle binalardan düşmeler yaşanırken 7 işçi hayatını kaybetti.

Sabancı'ya ait barajın yapımında 10 işçi sulara kapıldı. Şu ana kadar sadece üç işçinin cenazesine ulaşılabildi.

Gıda sektöründe de 4 işçi iş cinayeti kurbanı olurken, 4 Şubat’ta ise tersanelerde tespit edilebilen 147. cinayet yaşandı. Tuzla’da bulunan Mengi Yay Yatçılık’ta kaplama yapılan alanda bulunan patlayıcı maddelerin peşpeşe patlaması sonucu 4 işçi yaralandı. Yaralanan işçilerden Ümit Damgacı’nın vücudunda yüzde 50 civarında bir yanık oluştu ve Ümit Damgacı 14 Şubat’ta hayatını kaybetti

İş cinayetleri Adana, İstanbul, İzmir ve Hatay’da yoğunlaştı…
Şubat ayında tespit edebilebilen 42 iş cinayetinde 11 ölüm Adana’da, 8 ölüm İstanbul’da, 4 ölüm İzmir’de ve 3 ölüm Hatay’da yaşandı. Adana’da biri hariç ölümlerin nedeni baraj patlamasıydı. İstanbul’da ise Sultangazi’de bulunan bir metal fabrikasında çıkan yangında Serkan Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirdi.

Serkan Aydın, Kars’tan çalışmaya gelmişti ve kalacak yeri yoktu. Murat ise kar yağışı nedeniyle ertesi gün işe geç kalmamak için fabrikada kalmıştı

Enerji işçilerinin payına da ölmek düşüyor
3 Şubat'ta saat 11.00’de BEDAŞ Gaziosmanpaşa taşeron arıza şirketi Aram çalışanı Seyithan Ağır, Alibeyköy Barajı yakınındaki bir trafonun üstünde arıza sorununu giderirken 35 bin volta kapıldı ve kolunu kaybetti. Seyithan Ağır’ın kolunu kaybetmesinin nedeni alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri, uzun ve yoğun çalıştırma oldu.

Enerji işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin hazırladığımız "Ölüm hattında kiralık vince bağlı hayatlar..." başlıklı haberimiz.

“Vinç operatörü pahalı kiralarız daha iyi”, “İş güvenliği görevlisi gereksiz, telefonda bilgi veririz”, “İşçi güvenliği için gerekli ekipmanlar çok pahalı, alamayız” ve “Az işçi çalıştır, çok çalıştır” gibi uygulamalar BEDAŞ işçilerinin sağlığını kaybetmesine neden oldu.

HES’ler hem doğayı hem işçileri katlediyor…
Son yıllarda halkın doğayı ve yaşam alanlarını savunmak için hidroelektrik santrallere karşı mücadele ederken bir yandan da HES inşaatlarında her geçen gün bir iş cinayeti haberi geliyor.

24 Şubat’ta Adana Kozan’da yapılan Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen patlama sonucu sulara kapılan 3 işçinin cenazesine ulaşılırken, 7 işçiden ise henüz haber alınamadı.

(soL - Haber Merkezi)