Adana'da büyük ihmaller var!

Adana Kozan’da 8 işçinin kaybolduğu ve 2 işçinin hayatını kaybettiği baraj faciasının ardından İnşaat Mühendisleri Odası ön inceleme raporunu açıkladı. Raporda facianın yaşanmasının nedeni, "Özelleştirme politikaları ve DSİ’nin asli görevleri içerisinde yer alan denetleme görevini yerine getirmemiş olmasıdır” denildi.

Gökçe Nehri üzerinde, Ergenuşağı Köyü yakınlarında bulunan Gökdere Köprü Barajı inşaatında 24 Şubat’ta meydana gelen 2 işçinin öldüğü 8 işçinin de kaybolduğu katliam gibi “kaza” ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ön inceleme raporunu açıkladı. Raporda, baraj inşaatı tamamlanmadan gövdede su tutulmaya başlanmasının ve işçilerin çalışmaya devam etmesinin kazanın boyutlarını arttırdığı vurgulandı.

Adana Kozan’daki baraj faciasının ardından, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, yaptığı incelemelerin ardından önemli sonuçlara ulaştı.

Buna göre, baraj inşaatı tamamlanmadan gövdede su tutulmaya başlanması ve barajın mansap kısmında ve tünelde işçilerin çalışmaya devam etmesinin, kaza anında işçi kayıplarını ciddi boyutlara taşıdığı belirtildi.

Raporda ayrıca, mekanik tünel kapağını destekleyen betonarme yapıda kopmalar olduğu ve kapak arkası tıkaç betonlarının yapılmamış olduğunun görüldüğü ifade edildi.

İMO ön raporunda, olayın tünel kapağının ve bağlantı elemanlarının maksimum su basıncına dayanıklı bir şekilde tasarlanmamış olmasından kaynaklandığına yer verilirken, su kaynaklarının özel sektöre devredilmesinin ve DSİ’nin denetim yapmamasının kazanın meydana gelmesinde önemli yeri olduğuna değinildi.

(soL - Haber Merkezi)