TPI Kompozit özel izinle fabrikayı çalıştırmak istiyor, işçiler tepkili

İzmir’de rüzgar türbini kanatları üreten TPI Kompozit fabrikasında, salgına rağmen üretim devam ettirilirken, 5 işçinin virüs testinin pozitif çıkmış birinin de yoğun bakımda olduğu öğrenilmişti. İşçiler, patronun sokağa çıkma yasağı sırasında çalışabilmek için izin aldığını iletti.


Patronların Ensesindeyiz

İzmir’de faaliyet gösteren, rüzgâr türbini kanadı üreten TPI Kompozit fabrikasında çalışan işçiler dün Patronların Ensesindeyiz Ağı’na (PE) ulaşarak salgın koşullarında üretime ara vermemek için elinden geleni yapan patronun üretimi tam gaz devam ettirdiğini anlatmıştı. İşçiler, patron tarafının sokağa çıkma yasağı sırasında çalışabilmek için izin almaya çalıştığını da sözlerine eklemişti.

Bugün tekrar PE'ye ulaşan işçiler, kendilerine yöneticileri tarafından yapılan açıklamada çalışma izninin alındığını belirtti.

İçişleri Bakanlığı’nın 10 Nisan 2020’de yayımlanan genelgesinde, "doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesislere" istisna tanınıyordu. İşçiler patronun bu maddeye sığınarak üretimi devam ettirme izni aldığını söyledi.

İlgili maddenin hali hazırda elektrik üretimi gerçekleştiren, hayatın devamını sağlamakla yükümlü tesisleri kapsadığı açık iken, TPI Kompozit patronunun el çabukluğuyla fabrikasını bu tanıma sokması ve buna valiliğin de göz yumması işçilerde tepki oluşturdu. Bir işçi "Aylar sonra yurtdışına sevk edilecek ve şartlar müsait olsa bile elektrik üretmeye aylar sonra başlayacak malzemelerin bu salgında acelesi neydi?" diyerek tepki gösterdi.

İzin belgesini görmek isteyen işçilere ve sendikaya "İzni aldık ama henüz elimize ulaşmadı" diyen fabrika yönetimine karşı işçiler izin alınsa da çalışmanın doğru olmadığını, izin belgesinin alınmadığı koşullarda ise asla çalışmayacaklarını iletti.

İlgili Haber
PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ