TPI Kompozit’te vaka sayısı artarken üretim devam ediyor

İzmir’de rüzgar türbini kanatları üreten TPI Kompozit fabrikasında, salgına rağmen üretim devam ettirilirken, 5 işçinin virüs testinin pozitif çıktığı birinin de yoğun bakımda olduğu belirtiliyor.

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ

İzmir’de faaliyet gösteren, rüzgar türbini kanatları üreten TPI Kompozit fabrikasında, salgına rağmen üretim tam gaz devam ediyor.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan işçiler, şu ana kadar 5 kişide Covid-19 tespit edildiğini, her geçen gün vaka sayısının artmasına rağmen işyerinin gerekli önlemleri almadığını ve işçilerden birinin yoğun bakımda olduğunu iletti.

'Ateşi yüksek çıkanlarla aynı servisteyiz'

Fabrikaya girişte vücut sıcaklıkları ölçülen işçiler, bazı günler yüksek ateş nedeniyle 10’a yakın işçinin fabrikaya alınmadığını, bazılarının test için hastaneye bazılarının da evlerine yollandıklarını belirtti. “Bu durumdaki insanlarla, ateşimiz ölçülmeden hemen önce serviste birlikte yolculuk ediyoruz. Bize bulaşmayacağının garantisi nedir?” diyen bir işçi, patronun üretime devam etmek için işçilerin ve ailelerinin yaşamlarını hiçe saydığını söyledi.

'Dönüşümlü çalışacağız ama siz isterseniz gelebilirsiniz'

Patronların Ensesindeyiz’e ulaşan TPI Kompozit işçileri fabrika yönetiminin 1 Nisan’da dönüşümlü bir çalışma sistemini ilan ettiğini, bu doğrultuda bazı alanlardaki işçilerin gelmesi zorunluyken diğerlerinin gelmeyeceğini ilan ettiğini söylediler. Bu durumda isteyen işçilere "belli sürelerle işe gelmeme hakkı" tanındığını belirttiler. Patronun bu kulağa hoş gelen uygulamasının göstermelik olduğunu, zorunlu olmasa da gelen işçilere normal ödemenin 3 katı miktarda ücret teklif edildiğini, bu durumda öncelikle kredisi olan, ihtiyacı olan işçilerin çalışmaya geldiklerini belirttiler. 

Son olarak patron, Nisan sonuna kadar rapor, izin, vb. almadan çalışan işçilerin maaşlarının yüzde 25 zamlı yatırılacağını belirtti. “Bizi ölümü göze alarak çalıştırıyorlar” diyen işçiler, bu süreçte Petrol-İş Sendikası’nın da patronla saf tuttuğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi.

'Haftasonu yasaklarını delmeye çalışıyorlar'

Alınan bilgilere göre, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan gecesi, gece vardiyası da durdurulmamış. İşçilerin itirazlara rağmen servislerle bindirilip fabrikaya getirildiği söylenirken, tepkilerin artması ve gerekli iznin alınamaması nedeniyle, birkaç saat sonra işçilerin evlerine yollandığı belirtildi. Yeni bir sokağa çıkma yasağı öncesinde, fabrika yönetiminin var gücüyle özel çalışma izni almaya çalıştığı da işçilere gelen bilgiler arasında. Ağırlıklı olarak Avrupa’ya olmak üzere rüzgar türbini kanadı üreten bir fabrikanın, salgın ortamında ne gibi bir kritikliğe sahip olduğu ise merak konusu.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan işçiler, patronun binlerce işçiyi ve ailelerini tehlikeye soktuğunu, gerekli önlemler alına kadar da mücadele edeceklerini, gerçekleri dile getireceklerini söylediler.