soL TV | 'Cumhurbaşkanı kararıyla uluslararası bir sözleşmeden dönülemez'

Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişti. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı konuyu soL TV'ye değerlendirdi.

Haber Merkezi

Türkiye'nin 2011 yılında imzaladığı, 2012'de Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan “İstanbul Sözleşmesi” geçtiğimiz yıl Mart ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmişti.

Tepki çeken karar yargıya taşınmış, Danıştay 10. dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddederken, bu karara yapılan itirazlar ise kabul edilmemişti. Ancak Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil avukat Lalezar Nergiz’in başvurusuna istinaden daireye ilettiği görüşünde, İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, kararın iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.

'Yasama organının imzası gerekir'

Konuyla ilgili soL'a açıklamalar yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, sözleşmenin yasama organıyla yürürlüğe girdiğini yine yasama organının imzasıyla feshedilebileceğini belirtti. 

"Sözleşme bir gece yarısı iptal edilmişti. Bize göre Cumhurbaşkanı kararıyla uluslararası bir sözleşmeden dönülemezdi. Böylelikle iptal davası açtık" diyen Müjde Tozbey Erden, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin açtığı iptal davasının sonucunu beklediklerini söyledi.

Müjde Tozbey Erden'in açıklamaları

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İdari bir işlem yapılırken uyulması gereken usul ve esaslara, idari işlemden dönülmesi sırasında da aynen uyulması gerekir. Buna İdare Hukukunda “Usulde paralellik ilkesi” adı verilir.

Anayasanın 90.ıncı maddesinin birinci fıkrasında; “Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması, TBMM’nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır” yazar.

İdare (Cumhurbaşkanı), İstanbul Sözleşmesini onaylamak isteğini bir yasa teklifi olarak TBMM’nin onayına sunmuş ve çıkarılan yasadan aldığı yetkiye dayanarak imzalamıştır. Beğenmedim deyip çıkamaz. Usulde paralellik ilkesine göre önce TBMM bir yasayla çıkılmasını uygun bulmalıdır. 

İstanbul Sözleşmesinden çıkılması sürecinde usulde paralellik ilkesine uyulmamıştır. Cumhurbaşkanı Yasadan almadığı bir yetkiyi kullanmaya çalışmaktadır. Bu yüzden de Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesinden çıkma Kararı yok hükmündedir.

Danıştay’dan, kararını verirken Danıştay Savcısının da işaret ettiği üzere Usulde paralellik ilkesini dikkate alması beklenir.