Faşizme Karşı Zafer'in 76. yılı Moskova'da törenle kutlandı

Kızıl Meydan'da düzenlenen resmi Zafer Bayramı kutlamaları sırasında konuşan Putin, Nazi ideolojisiyle takıntılı olanların tekrar kullanıma sunulması için girişimler olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Sovyetler Birliği’nin Büyük Anayurt Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin 76. yıldönümünü anmak için Pazar günü Moskova’nın Kızıl Meydanı'nda bir askeri geçit düzenlendi.

Geçit töreni, Preobrazjesnkiy Alayı Onur Muhafızları taburunun sancak grubunun Kızıl Meydan boyunca Rus ulusal bayrağını ve efsanevi Zafer Bayrağı'nı taşıyan yürüyüşüyle ​​başladı. Zafer Bayrağı, Mayıs 1945'te 150. İdritskaya Piyade Bölüğü'nün askerleri tarafından Reichstag'ın üzerine çekilmişti.

150. İdritskaya Piyade Bölüğü'nün Zafer Bayrağı tören alanında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kızıl Meydan'daki töreni savaş gazileri ve konuklarla izledi. Tören Rusya Kara Kuvvetleri Başkomutanı Oleg Salyukov komutasında gerçekleşti.

Bu yıl, Rusya’nın Moskova’nın Kızıl Meydanı'ndaki Zafer Geçit Törenine, 12 binin üzerinde asker, yaklaşık 190 askeri ve özel donanım ve 76 uçak ve helikopter dahil oldu.

Putin: Nazileri yeniden kullanıma sokmak için girişimler var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tören sırasında bir konuşma yaptı. Putin, İkinci Dünya Savaşı'nın derslerini unutup yine agresif planları besleyenleri affetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, Moskova'daki askeri geçit töreninde, "Savaş o kadar çok dayanılmaz çile, keder ve gözyaşı getirdi ki bu unutulamaz. Ve yine agresif planları besleyenleri için affedebilmek için bir mazeret yok" dedi. Putin, "Nazi canavarının Avrupa'nın merkezinde küstahlaşıp güçlenmesinden ve ırksal ve ulusal üstünlük sloganlarının giderek alaycı bir şekilde gelmesinin" üzerinden neredeyse bir yüzyıl geçtiğini belirttiği konuşmasında, bir dünya savaşına giden yolda bunu durdurma çağrısı yapılan anlaşmaların kolayca üstünün çizildiğini de sözlerine ekledi.

Vladimir Putin, "Tarih, sonuçlar çıkarmayı ve dersler çıkarmayı gerektirir ancak ne yazık ki, Nazilerin ideolojisinin önemli bir kısmını ve onların ayrıcalıklı olduklarına dair sanrısal teorilere takıntılı olanların yeniden kullanıma sunulması için girişimlerde bulunulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Putin, kastının sadece çeşitli radikaller ve uluslararası militan gruplarla ilgili olmadığını vurguladı:

"Bugün ölümcül kastçıların, takipçilerinin, tarihi yeniden yazma girişimlerinin, ellerini yüz binlerce sivilin kanına bulanmış hainlerin ve suçluların bir araya geldiğini görüyoruz."

Rusya Devlet Başkanı, 2021 yılının Sovyetler Birliği’nin Büyük Anayurt Savaşı’nın başlamasının 80. yılını işaret ettiğini hatırlattı. Putin, "Düşman ülkemize saldırdı, öldürmek, ölüm ve acıyı, dehşeti ve sayısız ıstırabı ekmek için toprağımıza geldi. Sadece siyasi düzeni ve Sovyet sistemini yıkmak değil, bir devlet olarak, bir millet olarak bizi yok etmek, halklarımızı yeryüzünden silmek istiyordu" dedi.

Putin, "Rusya uluslararası hukuku sürekli olarak koruyor. Aynı zamanda, ulusal çıkarlarımızı sıkı bir şekilde koruyacağız ve halkımızın güvenliğini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.